Avrupa’nın dört bir yanında grev
İngiltere’deki Dover Priory Tren İstasyonu'nda demir yolu çalışanları eylemlerine devam etti. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Avrupa ülkelerinde, yeni yılda ödenecek asgari ücretler belli olmaya başlarken grev dalgası da yayılıyor. Fransa Çalışma Bakanlığı, asgari ücrete yüzde 1,81 zam yapıldığını açıkladı. Buna göre ülkede 1 Ocak itibarıyla aylık 24 avroluk artışla, asgari ücret bin 353 avro olacak. Ancak bu zam yeterli bulunmadı. Fransız demiryolu çalışanları, maaşlarının iyileştirilmesi talebiyle bir kez daha iş bıraktı. Başta başkent Paris ve çevresinde olmak üzere, şehirlerarası ulaşımda ve iç hat seferlerinde büyük ölçüde aksaklık oldu. Grev 19 Aralık'a kadar sürecek.

Fransa’da olduğu gibi İngiltere de farklı sektörlerde iş bırakma eylemlerinin olduğu bir güne uyandı. Heathrow Havalimanı çalışanları, ulaşım şirketi Eurostar'ın güvenlik personeli ve demiryolu işçileri greve çıkıyor. Ülkede maaş artışı ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle karayolu ve demiryolu çalışanlarının başlattığı toplu grev, ulaşımda ciddi aksamalara neden oldu. Önceki gün de on binlerce hemşire, 106 yıl sonra ilk kez toplu iş bırakma eylemi başlatmıştı.

Belçika'da da çalışanlar ülke genelinde greve gidiyor. Ülkenin üç büyük sendikası, ulusal düzeyde protesto gösterisi çağrısı yaptı.

BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM

Öte yandan Yunanistan’da Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), hayat pahalılığına karşı bugün düzenlenecek protestoya çağrı yapmak için başkent Atina’daki Maliye Bakanlığı binası önünde eylem yaptı. Binaya dev pankart asan PAME üyeleri, söyledikleri şarkılar eşliğinde mücadele çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, Yunanistan’da her 10 işçiden 7'sinin artan fiyatlar nedeniyle çeşitli gıda maddelerini kesmek zorunda kaldığı belirtildi.