"Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinin aşıyı ücretli yaptırdığı" iddiasını daha önce dile getiren AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün, "Aşı hizmetlerini diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinin aşıyı ücretli yaptırdığını" iddia eden Erdoğan çark etti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinin aşıyı ücretli yaptırdığı" iddiasından vazgeçti. Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Aşı hizmetlerini diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

"Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temellere dayanmadığının altını çizmek istiyorum" diyen Erdoğan, "Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar sağlık tedbirlerine devam etmeliyiz" dedi.

Erdoğan, "Emeklilerimizin temmuz ayı aylıkları ile bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz" dedi ve "Ocak-temmuz dönemi TÜFE oranını dikkate alarak yüzde 8,45 oranında artış yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Avrupa'da benzinin ve motorinin hem en ucuz olduğu hem de en az vergilendirildiği ülke biziz" iddiasında bulunan Erdoğan, "Enflasyona yol açan yapısal sorunların çözümüne güçlü bir şekilde odaklanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Erdoğan, bayram tatilinin süresine ilişkin açıklama yapmadı.

Daha önceki açıklamasında "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri bu aşıları ücretle yapıyor. 50 sterlin, 100 avro bu şekilde para alarak yapıyorlar" diyen Erdoğan, bugünkü açıklamasında "Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kabine toplantımızda koronavirüs olmak üzere dış güvenlik ve dış politika değerlendirmemizi yaptık. Aldığımız etkili ve yerinde tedbirler sayesinde pekçok ülkeden olumlu yönde ayrıştık. Salgının başından beri vatandaşlarımıza ücretsiz test hizmeti sunduk. Aşı hizmetlerini de ücretsiz olarak veriyoruz.

Buradan vatandaşlarımıza aşı randevularını bir an önce alarak bu musibetten korunmalarını diliyorum. Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temellere dayanmadığının altını çizmek istiyorum. Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar sağlık tedbirlerine devam etmeliyiz.

"BAYRAM İKRAMİYELERİNİ BAYRAM ÖNCESİ ÖDEYECEĞİZ"

Emeklilerimize bir müjde vermek istiyorum. Emeklilerimizin temmuz ayı aylıkları ile bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz.

Ocak-temmuz dönemi TÜFE oranını dikkate alarak yüzde 8,45 oranında artış yapıyoruz. 12,7 milyon vatandaşımıza 12,3 milyar lirası Kurban Bayramı ikramiyesi olmak üzere toplamda 38 milyar liralık ödeme gerçekleştireceğiz.

KURUMLAR VERGİSİ AÇIKLAMASI

Ekonomi Reform Programı'mız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışı bırakıyoruz.

Kurumlar vergisi oranını, 2023'ten itibaren yüzde 20 seviyesine indiriyoruz.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların vatandaşa yansımasını en aza inmesi için gerekli önlemleri aldık. Bugün mazotta 2 lira, benzinde 2,5 lira ÖTV almamız gerekirken mazotta 73, benzinde 83 kuruş ÖTV alıyoruz.

Her bir akaryakıt alımında vatandaşımızı litrede en az 2 lira destekliyoruz. Tüplerde ise hiç ÖTV almıyoruz. Toplam 46 milyar liralık KDV ve ÖTV vergisi gelirinden feragat ediyoruz. Avrupa'da benzinin ve motorinin hem en ucuz olduğu hem de en az vergilendirildiği ülke biziz. Vergisini düzenli ödeyen mükelleflerimize yüzde 5 gelir vergisi indirimi getirdik.

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak suretiyle gelir vergisine yeni bir dilim ekledik. A'dan Z'ye her kesime yaptığımız düzenlemeleri burada saymakla bitiremeyiz.

Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Estonya, Şili gibi ülkelerde dolaylı vergi oranları çok daha yüksektir. Ülkemizde uygulanan vergi oranları ile OECD ülkelerinde vergi oranlarına bakıldığında bunun da yalan olduğu görülecektir. Gelir Vergisine ilişkin en yüksek vergi oranını yüzde 40'a indirdik.

ENFLASYON MESAJI

Yıl sonuna kadar işe alınacak her bir işçi için, asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken tüm SGK primleri ve vergileri 12 ay boyunca karşılıyoruz. Yüksek enflasyonla mücadele takım oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamız bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahiptir.

Enflasyona yol açan yapısal sorunların çözümüne güçlü bir şekilde odaklanmamız gerekiyor. Fiyat İstikrarı Komitesi'ni hayata geçirdik. Bir anda ortaya çıkabilen arz sıkıntılarına hızlı bir şekilde müdahale edilmesi şarttır.

Enflasyon ataletini ortadan kaldırmak için Fiyat İstikrarı Komitesi'ni hayata geçirdik. Bu komite vasıtasıyla yapısal sorunlara hızlı, etkin, sonuç odaklı çözümler geliştirmeyi planlıyoruz. Reel sektörümüzde döviz açık pozisyonunu azaltıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatımız son olarak FETÖ'nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı'yı ülkemize getirerek adalete temsil etmiştir. Örgütün en üst düzey yöneticileri arasına katılan bu şahıs FETÖ'nün kirli parasını Orta Asya'da işletmiştir. Son dönemde üst üste yakalanan isimler dünyada hiçbir yerin kendisi için güvenli olmadığı gerçeğini bir kez daha göstermiştir."