HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır’ın Avrupa’nın havası en kirli kenti olduğunu hatırlatarak, “Kentte son 10 yılda kanser vakalarında yüzde yüz artış yaşandı. Engelli bebek doğumları artıyor ve çocuk ölümleri yaşanıyor” dedi. Eksik, Iğdır için Meclis araştırması yapılmasını talep etti.

Avrupa’nın havası en kirli kenti Iğdır için araştırma önergesi verildi
Fotoğraf: Arşiv

Haber Merkezi

Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 şehrin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporuna göre, Avrupa’nın havası en kirli kenti Iğdır. Türkiye ise hava kirliliği sıralamasında 46’ıncı sırada yer alıyor.

HDP Iğdır Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Habip Eksik, ülkenin havası en kirli kenti olan Iğdır için Meclis’e araştırma önergesi verdi. HDP’li Eksik, "Üç ülkeye komşu olan Iğdır ili bir taraftan yoksulluk ile mücadele ederken diğer taraftan kanser, koah, astım gibi kronik ölümcül hastalıklar ile mücadele etmektedir. Iğdır İlinde yaşanan hava kirliliği halk sağlığını tehdit etmekte, solunum yoluna bağlı hastalıkların, kansere bağlı ölümlerin, engelli bebek doğumlarının, çocuk ölümlerinin artmasına neden olmaktadır" dedi.

"IĞDIR HALKI ÖLÜMLE BURUN BURUNA"

“Her zaman geri plana atılmış Iğdır halkı ölümle burun burunadır” diyen Eksik, araştırma önergesinin gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Son yıllarda ilk sıralardaki yeri neredeyse değişmeyen Iğdır’ın kirli olmasında; etrafının dağlarla çevrili olması, Ermenistan’da bulunan Metsamor Nükleer santralı, artan betonlaşma, egzoz salımları, doğalgazın kentte sınırlı kullanımı ve kalitesiz kömür kullanımı gibi nedenler sıralanmıştır. 200 bin nüfusa sahip olan Iğdır, Türkiye’nin Doğu’sunda ve Ermenistan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve İran’a komşu, Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı olmak üzere dört tarafı yüksek dağlarla çevrili, bölgedeki karasal iklimin aksine mikro klima özelliği taşımaktadır. 800 metre civarındaki rakımıyla bölgeye göre kelimenin tam anlamıyla çukurda kalan Iğdır, son yıllarda yapılan her ölçümde ülkenin ve bölgenin yaz-kış havası en kirli kenti olarak saptanmaktadır.

KANSER VAKALARI YÜZDE 100 ARTTI

Son olarak İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yıllık yayımlanan rapora göre Avrupa’nın havası en kirli kenti Iğdır. Iğdır ve çevresinde son 10 yılda kanser vakalarında yüzde yüz artış yaşanmaktadır. Yine engelli bebek doğumları artmakta, çocuk ölümleri yaşanmakta, hayvan ve diğer canlıların yaşamını da tehdit etmektedir. Ayrıca Iğdır’da ciddi anlamda ekolojik tahribatında yaşandığı gözlenmektedir. Iğdır’daki hava kirliliğinin nedenlerinin özel bir çözüm mekanizması geliştirilerek araştırılması, çevreye ve insanlara vermiş olduğu zararların önlenmesi, gerekli tüm tedbirlerin alınması hususunda meclis araştırması yapılmasını talep ediyoruz.”