Sığınmacıları ‘seçerek’ alan Roma’yı eleştiren Paris, Londra’yla göçmenlerin Manş Denizi üzerinden ülkesine gelmesin diye ‘ortak mücadele’ anlaşması yaptı.

Avrupa’nın ikiyüzlü göçmen politikası
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Fransa İtalya arasında gerilimin tırmanmasına neden olan göçmen geriliminin yankıları sürerken Paris, Londra’yla göçmenlerin Manş Denizi’nden geçerek ülke topraklarına gelmesini önlemek için ‘ortak mücadele’ anlaşması yaptı.

Göçmen karşıtlığıyla tanınan yeni İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin geminin yanaşmasına izin vermemesiyle başlayan gerginlik Paris ve Roma’yı karşı karşıya getirirken dün iki ülke arasında üst düzey temas gerçekleştirildi. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un telefon görüşmesi yaptıkları bildirildi. Roma Quirinale Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Mattarella ile Macron’un bu sabah bir görüşme gerçekleştirdikleri belirtilerek "Liderler, iki ülke arasında hem ikili düzeyde hem Avrupa Birliği’nde olmak üzere her alandaki ilişkilerin büyük önem taşıdığını teyit etti ve bunun uygulamaya da yansıtılmasının gerekliliğini paylaştı" denildi.

Fransa ve İngiltere de zaman zaman ilişkilerini geren göçmenlerin Manş Denizi üzerinden geçişi konusunda ortak mücadele için aralarında yeni bir anlaşmaya vardı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya hesabından İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman ile Manş Denizi üzerindeki ‘yasa dışı göçe karşı iki ülke işbirliğini güçlendirme taahhüdü’ imzaladıklarını duyurdu. İngiltere’nin bu kapsamda 72,2 milyon avro sağlamayı taahhüt ettiğini aktaran Darmanin, anlaşmanın yeni gözetleme ekipmanlarının finansmanı, koordinasyon ve bilgi paylaşımını güçlendirme, sınır personelini yüzde 40 artırma gibi maddeleri içerdiğini paylaştı.

GÖÇMENLE ‘MÜCADELE’

Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Paris ve Londra arasında "devam eden işbirliğinin bir parçası olarak derme çatma teknelerle dahil her türlü yasadışı göçmen geçişini engellemek için uluslararası hukuk kapsamında bir dizi önlem alındığı" ifade edildi.

***

NE OLMUŞTU?

İtalya’nın, geçen hafta Akdeniz’de göçmenleri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2’sindeki göçmenleri acil sağlık koşullarına göre "seçerek" tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden birine limanlarını açan Fransa’nın sert tepkisini çekmişti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada, "İtalya’yı sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla" suçlamıştı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Fransa’nın bu tepkisini, "anlaşılmaz, haksız ve agresif" olarak nitelemişti.