FIRAT TOPAL-@FlyngDtchmn

Cumartesi günü oynanacak Şampiyonlar Ligi finali ile sezonu sonlandırıyoruz. 2014-15 sezonunda takımlarını birkaç seviye yukarıya taşımış 10 futbolcuyu listeleyerek sezonu sonlandıralım

1-Lionel Messi avrupa-nin-top-10-u-49895-1.
Listeyi kısa keserek açıyoruz. Futbol oynadığı sürece bu listede yer alacak, hâlâ görmemiş olanlar Kral Kupası finalinde Athletic’e attığı golü açıp izlesinler.

2-Alexis Sanchez avrupa-nin-top-10-u-49894-1.
16 gol 8 asist ve takımıyla lig üçüncülüğü aslında bir futbolcu için müthiş bir performans olmayabilir. Ama Şilili yıldız, yıllardır skor tabelasında doğrudan değişiklik yapabilecek oyuncu eksikliği çeken Arsenal taraftarları için bir kurtuluş reçetesiydi adeta. Bir ara onun resminin altına “Arsenal 2014-15 takım kadrosu” yazılıp elden ele dolaştırılıyordu. Edinson Cavani yanına eklenirse gelecek sezon harika bir hücum hattı görebiliriz Kuzey Londra’da.

3-Alexandre Lacazette avrupa-nin-top-10-u-49884-1.
Ligue 1’un bu sezon patlama yapan oyuncusu. Olympique Lyon bu sezon ilk 11’ine 8 altyapı oyuncusu yerleştirmiş halde sahaya çıkarken Lacazette bunların en parıltılısıydı. 2015’in ilk haftalarında yakaladığı sakatlık olmasa Lyon takipçisi PSG ile puan farkını açabilirdi, sahalara döndüğünde PSG de rakibinin puan kayıplarından yararlanıp öne geçti ve bir daha da zirveyi bırakmadı. Yine de attığı 27 gol onu gol krallığına çıkarmaya yetti. Yaz transfer döneminin en çok gündemde olacak oyuncularından. Henüz 24 yaşında.

4-Eden Hazard avrupa-nin-top-10-u-49890-1.
Jose Mourinho onun için “yaşına görev inanılmayacak ölçüde alçak gönüllü ve profesyonel bir oyuncu” diyor. 24 yaşındaki oyuncu bu sezon İngiltere’de hem futbolcuların hem futbol yazarlarının yılın en iyi futbolcusuna verdiği iki ayrı ödülün sahibi olmakla kalmadı kendi taraftarlarınca da yılın oyuncusu seçildi. Diego Costa sezon başındaki müthiş formunu devam ettiremese de o Chelsea’yi Premier Lig zirvesine taşıyan isimdi.

5-Jose Fonte avrupa-nin-top-10-u-49889-1.
Geçen sezon kendilerini sekizinci sıraya taşıyan birçok oyuncusunu diğer takımlara kaptıran Southampton, bu sezon 1 basamak yukarı çıktı ve Avrupa Ligi vizesi aldı. Premier Lig tarihindeki en iyi dereceleri. 31 yaşındaki kaptan Fonte, ligdeki tüm defans oyuncuları arasında ikili mücadelelerde en çok top kazanan isimdi ve takımı sezonu 15 maçta gol yemeden tamamladı. Sezonun 11’inde onun yerinde Cahill’in olması büyük hata.

6-Carlos Tevez avrupa-nin-top-10-u-49887-1.
Serie A’da 20 gol 7 asistlik müthiş bir performans. Pogba, Vidal, Marchisio ve Pirlo’dan oluşan Juventus orta sahasının yarattığı farkı bir kenara ayıralım, Carlos Tevez bu sezon Manchester City’deki ilk sezonlarını hatırlatan bir performans sergiledi. Şampiyonlar Ligi’nde takımı bu sezon 16 gol kaydederken 7 gol 1 asistle bu gollerin yarısını yaratan isimdi. Final sonrası Boca Juniors’a dönmesi bekleniyor.

7-Kevin de Bruyne avrupa-nin-top-10-u-49888-1.
Bundesliga ikincisi Wolfsburg 72 gol atarken 10 gol 20 asistle buna katkıda bulundu 23 yaşındaki Belçikalı. Büyük liglerde ondan daha fazla asist yapan oyuncu yok ve kritik paslarda da O.Marseille’den Payet’in ardında yer alıyor. Chelsea onu elinde tutabilir miydi? De Bruyne bu istatistiklere maç başı ortalama 44 pas yaparak ulaşırken, Fabregas onun iki katı pas yapmasına rağmen rakamlarda De Bruyne’i izledi bu sezon.

8-Memphis Depay avrupa-nin-top-10-u-49891-1.
Manchester United’ın yeni yıldız adayı. Bu sezon PSV’yi şampiyonluğa götüren futbolcu Hollanda’nın çıkardığı en son süper yıldız olarak biliniyor. 22 golle Eredivisie’nin gol kralı oldu. Daha çocuk yaşta kendilerini terk eden babasına olan tepkisi sebebiyle “Depay” soyadından olabildiğince uzak durmaya çalışan Memphis, Robben’den sonra Hollandalıların aradığı vurucu açık oyuncusuna cevap olabilir.

9 -Giorgio Chiellini avrupa-nin-top-10-u-49892-1.
Juventus, Devler Ligi 2. turunda Borussia Dortmund deplasmanında 3-0 galip gelirken hızlı oyuncuları ve hücum varyasyonlarıyla ünlü Almanlar tek bir boş alan bile bulamadı. Allegri’nin takımı öyle disiplinli bir savunma anlayışıyla oynamıştı ki Klopp’un yaşadığı tek şey çaresizlikti. Chiellini bu anlayışın değişmez oyuncusu. Mükemmel bir savunmacı, ona diş geçiremeyen forvetler…aslında ancak diş geçirebiliyorlar desek daha doğru olur.

10 Luca Toni avrupa-nin-top-10-u-49893-1.
38’inde Capocannoniere yani Serie A gol kralı unvanını Mauro Icardi ile paylaştı Luca Toni. Bu ödülü kazanan en yaşlı futbolcu olduğu gibi en uzun aralıklarla kazanan isim. 9 yıl önce Fiorentina’da 31 golle bu unvana sahip olmuştu. Futbol kariyeri hem zirveyi hem de dipleri gördü, 2006’da Dünya Kupası şampiyonu olan İtalya’nın ilk 11 oyuncusuydu, 4 yıl sonra Bayern’de hocası Louis van Gaal’le tartışıp PAF takım formasını giydiği de oldu. Verona’nın ligde kalmasında büyük payı var.