Avrupa Parlamentosu, İngiltere'nin Birlikten ayrılık koşullarını düzenleyen Brexit Anlaşması'nı onayladı

Avrupa Parlamentosu Brexit Anlaşması'nı onayladı

Brüksel'deki AP Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, İngiltere'nin yaklaşık yarım asırlık AB üyeliğini sonlandıracak Brexit Anlaşması, 49 "hayır" oyuna karşın 621 "evet" oyuyla kabul edildi.

Brexit Anlaşması'nın kabul edilmesi süreci, AB Konseyinde yapılacak oylama ile sonuçlandırılacak.Oylamanın ardından 31 Ocak cuma gece yarısı itibarıyla AB'den ayrılacak İngiltere'nin 73 AP üyesi de koltuklarını boşaltacak.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Sürecin planlandığı gibi tamamlanması durumunda İngiltere, 1973'te katıldığı AB'den 31 Ocak 2020’de ayrılacak.

Bu tarihin ardından taraflar 2020 sonuna kadar, gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşmaya ilişkin müzakere yürütecek.

Müzakerelerde ticaretin yanı sıra balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenliğe kadar her konu ele alınacak.

AB, tüm bu konularda bir yıldan az bir sürede anlaşmaya varmanın imkansız olduğunu savunarak sürenin 2022'ye kadar uzatılmasını istiyor.

Ancak İngiltereli yetkililer, müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ediyor.

Anlaşmaya varılamaması durumunda AB ve İngiltere arasındaki ticari ilişkiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak.

Geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı olmayı sürdürecek.

BREXİT 12 ARALIK'TA KESİNLEŞTİ

AA'nın haberine göre, İngiltere’de 12 Aralık 2019 Perşembe günü yapılan erken genel seçimleri Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı.

Muhafazakar Parti 650 üyeli Avam Kamarasında 368 sandalye kazanırken, en yakın rakibi İşçi Partisi 191 sandalyede kaldı ve Muhafazakarlar tek başına iktidara geldi.

Bu sonuca göre Boris Johnson, AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek kalmadan Avam Kamarasında geçirebilecek çoğunluğu elde etmiş oldu.

Johnson, seçimlerden önce yaptığı açıklamada tek başına iktidara gelmesi durumunda ilk işinin Brexit anlaşmasını parlamentoya getirmek olacağını söylemişti.