Avrupa Parlamentosu'nun dünkü kararında, Çin'in batıya yaptırımlarını durdurmadığı sürece ülkeden gelecek yatırımların engelleneceği açıklandı.

Avrupa Parlamentosu'ndan Çin'den gelecek yatırımlara engel

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Parlamentosu'nun perşembe günü yapılan toplantısında Çin'e yaptırım kararı konuşuldu. Toplantı ardından açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Almanya üyesi Bernd Lange; "Çin ile yapılan yatırım anlaşmaları, üyelerimize yönelik yaptırımlar kalkana kadar askıya alınmıştır" dedi.

Çin'in Avrupa Parlamentosu üye ülkelerinin vatandaşlarına yönelik yaptırımları kaldırmasını beklediklerini söyleyen Lange; "Yatırım anlaşması Çin-AB ilişkilerinden ayrı düşünülemez" dedi. Geçtiğimiz Aralık ayından beri süren gerilimin sonunda Avrupa Parlamentosu temel insan haklarının suistimal edildiğini iddia ederek, Çin ile yapılması beklenen yatırım anlaşmasını askıya aldıklarını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Mart ayında Avrupa Birliği dört Çin devlet görevlisine yönelik yaptırım kararı açıklamış, sebep olarak da Çin'in Uygur bölgesi olan Xin Jiang'da yapıldığı iddia edilen insanlık dışı uygulamayı öne sürmüştü. Çin, buna karşılık olarak aralarında akademisyen, gazeteci ve ortak çalışma grubu üyeleri de olan birçok AB vatandaşına yönelik yaptırım kararıyla karşılık vermişti.

Başından beri anlaşmanın en büyük destekçisi olan ve Çin'e en fazla ihracatı yapan üye ülke Almanya, anlaşmanın sürmesi gerektiği yönünde tavır almıştı.