Avrupa sığınmacıları sınırdan geçirmemek için her yola razı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu konuları görüşmek üzere dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplandı. İlk günü geride bırakan AB Liderler Zirvesi, bugün sona eriyor. Zirve öncesi yapılan açıklamaların odağında ise Suriyeli mülteciler yer aldı.

AB Liderler Zirvesi’nin resmi gündem maddeleri arasında COVID-19 ile mücadele, ekonomik kurtarma fonları, göç, Euro Zirvesi, Rusya ve Türkiye ile ilişkiler bulunuyor. Türkiye-AB ilişkileri, AB Liderler Zirvesi’nin akşam verilecek çalışma yemeğindeki dış ilişkiler bölümünde görüşülecek.

Liderlerin, Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinden sonra son durum, Türkiye ile AB arasındaki pozitif gündem kapsamında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türkiye’deki Suriyeliler için yapılacak desteği ele alması bekleniyor.

Zirvenin ilk gününde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Brüksel’de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na hitap etti. Guterres konuşmasında salgın nedeniyle dünya genelinde artış gösteren eşitsizliğin artığına dikkat çekti, herkesin aşıya erişiminin sağlanması, özellikle az gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin ve dünya genelinde mültecilerin desteklenmesi için çabaların artırılması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise AB Zirvesi öncesinde yaptığı hükümet açıklamasında, Türkiye ile göç konusunda stratejik iş birliğinin önemine bir kez daha vurgu yaptı. Avrupa’ya daha fazla mülteci gelişini engelleme amacıyla Merkel, Türkiye ile mülteci mutabakatının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Angela Merkel, “Türkiye ile hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygı konusundaki ciddi farklılıklarımıza rağmen, bu stratejik iş birliğini ilerletmeliyiz” dedi.
Avusturya’dan da AB zirvesi öncesi Türkiye ve Rusya ile ilgili açıklamalar geldi. AB zirvesi öncesi konuşan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Ankara ve Moskova’ya yönelik açıklamalar da yaptı. Kruz, Türkiye’de insan hakları ihlalleri olduğunu ve buna müsamaha gösteremeyeceklerine dikkat çekti. Öte yandan Suriyeli mültecilerin avrupa’ya gelişini engellemek adına Türkiye’ye daha fazla destek olmak gerektiğini vurgulayan Kurz, “Biz sığınmacıların Avrupa’ya gelmesini önlemek için komşu ülkelerde kalmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya ile ilişkilere de değinen Kurz, “Coğrafi olarak biz Rusya’ya ABD’den daha yakınız. Ukrayna gibi meseleler bizi ABD’den çok daha fazla etkiliyor. Dolayısıyla ABD-Rusya diyaloguna sadece seyirci kalamayız. Moskova ile diyalog keskinlikle sadece Washington’a bırakılacak bir iş olmamalıdır” dedi.

BELARUS’A YAPTIRIM ÇIKTI

AB Konseyi, Belarus’ta “artan insan hakları ihlalleri ve sivil topluma, demokratik muhalefete, gazetecilere şiddet yoluyla baskı kurulması, 23 Mayıs’ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçağının bomba ihbarı sebep gösterilerek Minsk’e zorla indirilmesi ve uçaktaki muhalif gazeteci Roman Protaseviç’in gözaltına alınması” gerekçeleriyle yeni ekonomik yaptırımlar uygulanması kararı alındığını açıkladı.

Buna göre, Belarus’a izleme, gözetleme, internet veya telefon erişimini engellemeyle ilgili teknoloji, ekipman ve yazılımın doğrudan veya dolaylı biçimde gönderilmesi yasaklandı.

ONUR HAFTASI MESAJI

İki günlük zirve öncesi Avrupa Birliği’ne üye 16 ülke, cinsel eğilimleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalan yurttaşlara dikkat çekerek, “Birliğin kalbi” olarak nitelendirdikleri temel haklara yönelik tehditlerden endişe duyduklarını ifade eden bir mektup kaleme aldı. 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, temel hakların tehdit altında olması ve cinsel eğilimleri nedeniyle azınlıkta olanların ayrımcılığa maruz kalmasından duydukları endişeyi dile getirdi. Mektubun kaleme alınmasına sebep olarak mektubun içinde, 28 Haziran Uluslararası LGBTİ+ Onur Günü gösterildi. Fakat mektup, son dönemde LGBTİ+ yurttaşlara yönelik nefret politikalarıyla gündeme gelen Macaristan’a tepki olarak ortak bir adım olarak yorumlandı.