Avrupa Sol Partisi toplantısında aşırı sağın yükselişi ve neo liberal krize karşı mücadele olanakları tartışıldı. Solun her alanda güçlü bir alternatif olduğu vurgulandı

Avrupa Sol Partisi’nden ortak mücadele vurgusu

BirGün-Brüksel

Avrupa’daki sol, sosyalist partilerin eşitlikçi ve özgürlükçü bir Avrupa için ortak politik çalışma yapabilmesi amacıyla 2004’te kurulan Avrupa Sol Partisi, yılın son yürütme kurulu toplantısını Brüksel’de gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye’den Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) adına Parti Meclisi üyeleri Hayri Kozanoğlu, Aslı Aydın ve Pınar Yüksek katıldı.

Ülkelerin politik durumlarına ilişkin konuşmaların ağırlıkta olduğu ilk gün, Avrupa’da yükselen sağ popülizmin nedenleri ve buna karşı yapılabilecekler tartışıldı. Solun, Avrupalı yurttaşların somut sorunlarına güçlü bir cevap verememiş olmasının aşırı sağın yükselmesinin nedenlerinden biri olduğu vurgulandı. Mültecilere yönelik insani yardım ve dayanışma elinin uzatılmamasının daha ırkçı bir AB’yi beslediği tespiti yapıldı. Ayrıca Avrupa Birliği’nin neoliberal kapitalizmin de beslediği büyük bir kriz içerisine sürüklendiği, üye devletlerdeki hükümetlerin sosyal kesintilere, artan işsizliğe, iş koşullarının ağırlaştırılmasına karşı ortak bir tutum içerisine girmediği ifade edildi.

Avrupa’nın içinde olduğu siyasi atmosferin sadece riskleri değil, aynı zamanda sol için fırsatları da içerdiği, Avrupa Solu’nun sağın ve neoliberal politikaların milliyetçiliğine ve ırkçılığına karşı güçlü bir karşı taraf ve politik bir alternatif haline gelmesi potansiyeline sahip olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. Yeni bir toplumsal düzeni, insanlar için adil ve sürdürülebilir toplumsal düzeni yaratabilmek için 23-26 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleşecek Avrupa Parlementosu seçimlerine güçlü bir sol grup ve ortak bir adayla girmenin önemine dikkat çekildi. Bir seçim platformu oluşturularak çalışmalara başlama kararı alındı.

Yunanistan için ayrı oturum
Avrupa programının bitişinin ardından Yunanistan’ın güncel durumunu ve gelecekte yaşayacağı olası gelişmeleri tartışmak için ayrı bir oturum düzenlendi. SyrIza’lı yetkililer çok zor bir dönemden geçtiklerini, ancak düze çıkma yolunda bulunduklarını, kendilerine yönelik eleştirileri bildiklerini, bu konudaki nihai kararı tarihe bıraktıklarını ifade etti.

***

İşbirliği vurgusu

avrupa-sol-partisi-nden-ortak-mucadele-vurgusu-518811-1.

Uluslararası sol güçlerle dayanışmayı güçlendirmek için yapılan Çin, Lübnan ve Amerika ziyaretlerine ilişkin izlenimler de aktarıldı. Uluslararası ilişkilere daha çok önem verilmesinin ve var olan ilişkileri güçlendirmenin gereğine vurgu yapıldı. Brezilya’nın solcu başkan adayı Fernando Haddad’ın yanında olduğunu ilan eden Avrupa Sol Partisi, Lula da Silva’yı da hapishanede ziyaret ederek desteklerini sunacak. Bu çerçevede, Bernie Sanders’ın tüm ilerici güçlere hitaben yaptığı, yükselen sağ popülizme karşı birlikte hareket etme çağrısına yanıt olarak Avrupa Sol Partisi’nin uluslararası işbirliğine hazır olduğu beyan edilerek bu konuya dair bir deklarasyon yayınladı. Yayınlanan deklarasyonda “Kuzey Amerika’daki farklı sol güçlerle verimli bir işbirliği kurma isteğimizi ifade etmek istiyoruz. Bu nedenle Avrupa Sol Partisi, bu çağrıya oldukça olumlu bakıyor ve bu işbirliğinin nasıl şekillenebileceğini birlikte düşünmek için ilk görüş alışverişi için hazır olduğumuzu bildiriyoruz” denildi.