Fransa Sol Parti Lideri Melenchon, Avrupa Komisyonu’nun emirlerine boyun eğmekle suçladığı SYRIZA’nın Avrupa Solu Partisi’nden atılmasını istedi. SYRIZA, talebi “tahrik edici” olarak nitelendirdi. Alman solu ise Melenchon’dan yana tavır aldı

Avrupa solunda SYRIZA krizi

Aylin Kör-Bielefeld

Fransa Sol Parti lideri Jean-Luc Melenchon, Avrupa Komisyonu’nun emirlerine boyun eğerek, neoliberal ekonomik politikaları uygulamakla suçladığı Yunanistan’da iktidardaki SYRIZA’nın Avrupa Solu Partisi’nden (European Left) atılmasını istedi. Melenchon, “SYRIZA başkanı Yunanistan Başbakanı Çipras, tasarruf politikasını Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’nun çıkarlarına hizmet etmek için kullanıyor” dedi. Bu durumun SYRIZA ile işbirliğinin sürdürülmesini imkansız kıldığını kaydetti.

Melenchon’un liderliğini yaptığı Sol Parti (Parti de Gauche-PG) tarafından yapılan açıklamada da “Sol Parti için kuşkusuz Avrupa solunun diğer partileri için de Çipras’ın SYRIZA’sıyla aynı harekette bulunmak olanaksız hale geldi” denildi. Çipras’ın Avrupa Komisyonu’nun emirlerine giderek daha itaatkâr bir şekilde karşılık vermesinin üzüntüyle karşılandığının belirtildiği açıklamada, SYRIZA’nın grev haklarını kısıtlayacak düzeyde kemer sıkma politikalarını uyguladığı, Troyka’nın bir dediğini iki etmemeye başladığı vurgulanarak, bu durumun da derin bir üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Anti-demokratik tahrik edici talep
Fransız solundan gelen bu çıkış, Yunan solu tarafından tepkiyle karşılandı. SYRIZA’nın Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Dimitris Papadimoulis, Twitter’da verdiği yanıtta Melenchon’un talebini “antidemokratik, tahrik edici ve bölücü” olarak nitelendirdi.

Alman solu tartışmayı izliyor
Fransız solu ile Yunan solu arasındaki SYRIZA tartışmasına Alman solu da kayıtsız kalmadı. Almanya’nın önemli sol gazetelerinden TAZ’da çıkan yorumda Melenchon’un SYRIZA’yı dışlayan tutumunun Alman Sol Parti (Die Linke) içindeki bir grup tarafından “Anlamsız Bir Memnuniyet”le karşılandığı vurgulandı. Fransa Sol Parti, SYRIZA’yı Avrupa Solundan çıkartmak istiyor denilen yorumda Die Linke Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ve destekçilerinin dayanışmaya geçmektense, bu duruma alkış tuttuğu belirtildi.

Dışlamak yerine sol dayanışma
Ocak 2015’te SYRIZA’nın seçimi kazanarak işbaşına geçmesinin tüm Avrupa solunda büyük heyecan yarattığına dayanışma duygularının tavan yaptığına dikkat çekilerek bugün aynı SYRIZA’nın o gün ayağa kalkanlar tarafından hedefe konduğu kaydedildi. Troyka baskısının ve mevcut koşulların SYRIZA’yı çaresiz durumda bıraktığının belirtildiği yorumda, bu durumun kıta solu tarafından anlaşılmadığı ifade edildi. Solun kendi arasındaki çelişkileri dışlamak, ötekileştirmek yerine dayanışma ağlarını örerek aşabileceğinin belirtildiği TAZ’daki yorumda, “Batı Avrupa solcuları, çelişkileri dayanışma yolu ile çözmek yerine, SYRIZA’ya karşı kibirli tavrı ile kendi güçsüzlüklerinden kaçmaya çalışıyorlar. Bu bir trajedidir” denildi.