Dünya futbolunun 12 zengin kulübünün, ‘Avrupa Süper Ligi’ adıyla yeni bir turnuva organize ettiklerini duyurmasının ardından aralarında Luis Figo, Wayne Rooney, Rıo Ferdinand, Ander Herrera, Mesut Özil ve Lucas Podolski gibi dünyaca ünlü birçok futbolcu yeni turnuvaya eleştirilerde bulundu.

Avrupa Süper Ligi'ne futbolun önemli isimlerinden tepki: Rekabet hayali ölür

İngiltere’den 6, İspanya’dan ve İtalya’dan 3 olmak üzere 12 kulübün katılımıyla yeni bir turnuva olan ‘Avrupa Süper Ligi’ kuruldu.

FIFA ve UEFA’nın karşı çıktığı turnuvaya İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri katılacağını duyurdu.

Başkanlığını aynı zamanda Real Madrid’in de Başkanı olan Florentino Pérez’in yapacağı organizasyona şimdiden birçok ünlü futbolcu eleştirilerde bulundu.

LUIS FIGO

“Bu sözde ‘Süper Lig’, ‘Süper’ den başka bir şey değildir. Bu açgözlü ve duygusuz hareket tabanımız için, kadın futbolu için ve daha geniş futbol topluluğu için felaket anlamına gelir. Bu organizasyon, hayranlarına değer vermeyi uzun zaman önce bırakan sadece kendi çıkarlarını gözeten sahiplere hizmet etmek ve sportif liyakati tamamen göz ardı etmek için kuruldu. Trajik!”

ANDER HERRERA

“Sevdiğim kulübün en büyüğüyle rekabet etmesinin hayaline aşık oldum. Süper Lig kurulursa bu hayaller ölür. Futbolu seviyorum ve bu konuda sessiz kalamadım.”

MESUT ÖZİL

“Çocuklar, herhangi bir Süper Ligi değil, Dünya Kupası ve Şampiyonlar Ligi'ni kazanma hayaliyle büyüyor. Büyük oyunların keyfi, her hafta değil, yalnızca yılda bir veya iki kez olmalıdır. Tüm futbol taraftarları için anlaşılması gerçekten zor.”

LUCAS PODOLSKI

"Güne çılgın bir haberle uyandım. Avrupa Süper Ligi, futbol inancıma bir hakaret. Futbol; mutluluktur, özgürlük, tutku, taraftarlar ve herkes içindir. Bu proje iğrenç ve adaletsiz. Önceki kulüplerimi burada görmek beni hayal kırıklığına uğrattı. Buna karşı savaşın."

JAMIE CARRAGHER

"Ne kadar utanç verici hale geldik. Bu kulüpte bizden önce gelen ve aynı derecede utanacak olan tüm insanları düşünün."

GARRY NEVILLE

“Kahrolsun! Bu tamamen aç gözlülük! Bunların hepsi sahtekar. Manchester United, Liverpool, Chelsea, Manchester City'nin sahiplerinin bu ülkede futbolla hiçbir ilgisi yok. Manchester United, Arsenal ve Tottenham, Şampiyonlar Ligi'nde bile değil. Orada olmaya hakları var mı? Şaka gibi bir durum. Şimdi bu kulüplerin güce sahip olmasını engellemek için bağımsız düzenleyicilere, kural koyuculara sahip olma zamanı geldi. Artık yeter! Buna katılan İngiliz kulüplerine puan silme cezaları verilmeli. Şampiyonlukları ellerinden alınmalı. Avrupa Süper Ligi'ne katılan kulüpleri damgalayacaksın. Tüm puanlarını sileceksin ve ligden düşüreceksin. Acımasızca cezalandıracaksın. Futbolla zerre alakası olmayan sahipleri de birkaç hafta saklanacaklar ve sonra hiçbir ilgilerinin olmadığını söyleyecekler. Böyle bir pandeminin ortasında, ekonomik kriz zirvedeyken ve her şey pamuk ipliğine bağlıyken böyle açgözlü olmalarını anlayamıyorum. Şaka gibiler. Zoom'da mı görüşüyorlarmış? Şaka gibi!”

RIO FERDINAND

“Bu ayrılıkçı 12 kulüp, futbola savaş açmış durumda. Utanç vericiler. Bu kodamanlar, kapalı bir dükkan kurmak ve her şeyi tamamen para üstüne kurmak istiyor. Zenginler zenginleşecek ama diğerleri ölecek öyle mi! Tarih için, futbol piramidinin farklı bölümündeki futbolcular, antrenörler, seyirciler için hiçbir düşünceleri yok! Utanç vericiler. İnanamıyorum bunu yapabildiklerine. Dünyanın dört bir yanında pandemiyle savaşırken bunu yapmaya nasıl cesaret edebildiler. Bu oyunu seven, destekleyen ve bugün olduğu hale getiren insanlar olmadan futbol hiçbir şeydir, futbolcular hiçbir şeydir, kulüpler hiçbir şeydir. Onlar olmadan bu oyun aynı oyun olmaz. Avrupa Süper Ligi, tüm futbol dünyasına çok büyük zararlar verecek."

WAYNE ROONEY

"Hayal kırıklığını tamamen anlıyorum ama tüm detayları bilmiyorum. Çoğu insanın kulüpler dışında yaptığını sanmıyorum. Kupa yarışmalarından çekilmenin harika bir bakış olacağını sanmıyorum ama tekliflerin ne olduğuna bir bakalım."

ARSENE WENGER

Eski Arsenal Teknik Direktörü Arsene Wenger TalkSports adlı radyo kanalına Avrupa Süper Ligi ile açıklamalarda bulunarak, "Futbolu basit, anlaşılır ve liyakete dayalı tutmak için savaşmalıyız. Futbol birleşik kalmalı. Şahsen bu organizasyonun daha fazla ileri gidebileceğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

SPİON KOP 1906

Liverpool’un taraftar gruplarından Spion Kop 1906, takımlarının Avrupa Süper Ligi’ne katılması halinde artık desteklemeyeceğini duyurarak, “Diğer gruplarla birlikte, bayraklarımızı Kop'dan kaldıracağız. Mali açgözlülüğü oyunun bütünlüğünün önüne koyan bir kulübe artık destek veremeyeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

LIVERPOOLLU TARAFTARLAR

Liverpool'un taraftar grubu ise Anfield Stadyumu'na bir pankart asarak, kulübün Amerikalı patronlarının Süper Lig'e katılmalarını protesto etti.