‘Avrupa’yı resetleyelim, sola gidelim’ sloganıyla yapılacak Avrupa Sol Partisi’nin 6. Kongresi’nde yeni yol haritası belirlenecek.

'Avrupa’yı resetleyelim, sola gidelim'

Avrupa Sol Partisi’nin (ASP) 6. Kongresi 13-15 Aralık tarihleri arasında İspanya’nın Benalmádena kentinde yapılacak. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 400’ün üzerinde delegenin katılacağı kongre cuma başlayacak ve pazar günü sona erecek. Ana sloganı “Reset Europe, Go Left” (Avrupa’yı resetleyelim, Sola gidelim) olan kongrede gelecek üç yılın yol haritasını da içeren eylem, değerlendirme ve politik dokümanlar karara bağlanacak. Yeni üye, gözlemci ve partner üyeliklerin onanmasına ve yeni başkan ve Sekretaryaya da karar verilecek kongre öncesi son hazırlık ve dokümanların son halini değerlendirmek için Yürütme Kurulu toplantıları da gerçekleşecek.

Kongreye Türkiye’den Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Almanya’dan Die Linke, Fransa’dan De Gauche, Kuzey ve Güney Kıbrıs’tan YKP, BKP, AKEL’in de olduğu onlarca parti ve örgüt katılıyor. Kıbrıslı partiler Kıbrıs sorunu ile ilgili ortak bir karar önerisi sundu, Kongrenin onayına hafta sonu sunulacak.

Avrupa’da sol, sosyalist partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Sol Partisi, 8 Mayıs 2004 tarihinde Roma’da kuruldu. İlk genel kongresi 8 Kasım 2005’te Atina’da yapıldı.

Avrupa Parlamentosu’nda da yer alan ASP’ye üye partilerden bazıları şöyle: Finlandiya Komünist Partisi, Estonya Sol Partisi, Belarus Adil Dünya Sol Partisi, Kırmızı Yeşil İttifak (Danimarka), Avusturya Komünist Partisi, Komünist Parti (Belçika), Demokratik Sosyalizm Partisi (Çek Cumhuriyeti), İsviçre Emek Partisi, Moldova Cumhuriyeti Komünist Partisi, Fransa Komünist Partisi, Sosyalist İttifak Partisi (Romanya), İspanya Komünist Partisi, Birleşik Alternatif Sol (Katalonya), Sol Blok (Portekiz), Macaristan İşçi Partisi 2006, Komünist Yeniden Kuruluş Partisi (İtalya), Syriza (Yunanistan), Bulgaristan Sol.

Gözlemci Partiler ise şöyle; Almanya Komünist Partisi, Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (Çek Cumhuriyeti), Birleşik Kıbrıs Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi, AKEL (Kıbrıs) İtalya Komünist Partisi, Slovakya Komünist Partisi, Diğer Sol (Belçika).