Alman kimya ve ilaç şirketi Bayer’in, genetiği değiştirilmiş tohum ve tarım ilaçları üreticisi Amerikan Monsanto şirketini satın almak istemesi tepkiye sebep oldu. Yaşam savunucuları şirket önünde eylem yaptı

Avrupalı yaşam savunucuları tepkili: Tohumda ve tarım ilacında GDO’lu ürün kullanmayın

Alman kimya ve ilaç şirketi Bayer’in, genetiği değiştirilmiş tohum ve tarım ilaçları üreticisi Amerikan Monsanto şirketini satın almak istemesi Avrupalı vatandaşları endişelendiriyor. Avrupalı çevreciler Bayer Monsanto anlaşmasının iptalini istiyor.

Genetiği değiştirilmiş tohumların ve tarım kimyasallarının Avrupa sınırlarına girmesini istemeyen sivil toplum örgütleri Fransa’nın Lyon şehrinde Bayer’in binası önünde eylem yaptı.

Çevreciler, “Bugün kamu sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve ayrıca çiftçiler için savaşıyoruz. Tarım ilaçlarına, kimyasallara ve endüstriyle mücadele ediyoruz. Elbette çiftçilere karşı değiliz” dedi.

Monsanto şirketi ise mısır, soya fasulyesi, pamuk, buğday ve şeker kamışı gibi genetiğiyle oynanmış tohum ürünleri ve pestisit adlı haşere ilacı üretimiyle tanınıyor.

Avrupa Birliği yetkileriyse söz konusu anlaşmanın onaylanması için belirlenen tarihi sürekli erteliyor. Uzmanlar araştırma için 12 Mart’a kadar ek süre istedi. Avrupa Komisyonu bu dev satın alımı onaylarsa küresel tohum ve tarım ilacı üretiminin yaklaşık yüzde 30’u Bayer’in eline geçmiş olacak.

AB Komisyonu’ndan onay bekleniyor
Bayer, Amerikan Monsanto şirketini Eylül 2016’da 66 milyar Dolara satın aldığını duyurmuştu. Ancak firmanın Avrupa’da faaliyete geçebilmesi için Avrupa Komisyonu’ndan onay alması gerekiyor. 2017 sonunda bitmesi beklenen araştırmalar son olarak 12 Mart 2018’e kadar ertelenmişti.

GDO kullanımı yaygın
ABD’de genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) tarımsal üretim oldukça yaygın. Ancak Alman Bayer’in Monsanto’yu satın alarak bu tartışmalı teknolojiyi Avrupa kıtasında yaygınlaştırmayı hedeflemesi çevrecilerin tepkisini çekiyor.
Bayer ise dünya nüfusunun 2050’ye kadar üçte bir oranında artacağının öngörüldüğünü hatırlatıyor ve küresel gıda ihtiyacının karşılanması için yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini savunuyor.