Adalet Bakanlığı’nın hapishanelerdeki ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin yayımladığı yönetmelikte avukatların belgelerinde arama yapılabilmesine olanak sağlandı. Yeni getirilen görüntülü görüşme ise her mahkûma eşit olarak uygulanmayacak

Avukat belgelerinde arama yapılabilecek

Adalet Bakanlığı’nın, cezaevlerindeki tüm görüşleri iki hafta daha ertelemesinin ardından yönetimlere, ceza ve güvenlik tedbirlerinin ne şekilde yerine getirileceğine ilişkin yönetmelik de düzenlendi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’te pek çok hukuksuzluk göze çarptı. Yönetmelikle beraber öne çıkan başlıklar şöyle:

► Terör kapsamındaki suçlarda avukatın savunmaya ilişkin belgeleri fiziki olarak aranabilecek.

► Hamile olan ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 ay geçmemiş olanların infazının 6 ay erteleneceği, ancak koşullu salıverilmesine 6 yıldan fazla süre bulunanlarla eylem ve tutumları tehlikeli sayılanların bu hükümden yararlanamayacak.

► Hükümlü terör ve çete kapsamındaki suçlarda hâkim kararıyla 3 ay teknik cihazla dinlenecek.

► Kasıtlı suçlarda 3 yıl, taksirli suçlarda 5 yıldan az olan hapis cezalarında 1 yılı geçmemek üzere 2 defa erteleme kararı verilebilecek. TMK kapsamı ve cinsel saldırı suçları, disiplin veya tazyik hapsine mahkûm olanlar hariç tutulacak.

► Yasaklama kararı olmamasına rağmen idare ve gözlem kurul kararı ile muhalif olarak kodlanan yayınlar mahkûmlara verilmeyecek.

► Cezaevlerinde görüntülü görüşmeyi mümkün kılacak sistem kurulumuna başlanacağı belirtilirken mahkûmlar yakınları ile haftada 30 dakika görüntülü görüşebilecek. Ancak yeni getirilen yönetmelikten Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan ya da ceza alan mahkûmlar faydalanması İdare ve Gözlem Kurulu’nun değerlendirmesi sonucu sağlanacak. Ancak bu hak her mahkûma eşit şekilde uygulanmayacak.

GAZETECİLER İÇERİDE KALSIN İSTİYORLAR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, yeni yönetmelikle ayrımcılığın gözler önüne serildiğine dikkat çekti. Mahkûmların iyi hale bağlı olarak yakınlarıyla görüştürüleceğini anımsatan Türkdoğan, şöyle dedi: ‘’Eli kanlı katiller aileleriyle görüştürülecek ama Osman Kavala, Selahattin Demirtaş gibi insanlar aileleriyle görüştürülmeyecek. İktidar öyle bir noktaya getirdi ki TMK kapsamındakiler hiçbir şeyden faydalanamayacak. Bu yapılan nasıl bir ayrımcılıktır? Gazeteci, siyasetçi ve hak savunucusu içeride kalsın istiyorlar.’’