Avukat sayısı, son 7 yılda yaklaşık iki katına çıktı. TBB’den Deniz Özbilgin, artan hukuk fakültesi sayısıyla işsiz mezun sayısının sürekli arttığını söyledi.

Avukat enflasyonu

Berkay SAĞOL

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde 2014 yılında 86 bin 981 olan avukat sayısı, her geçen yıl artarak 2021'de 161 bin 15'e kadar çıktı. Böylece son 7 yılda avukat sayısı 74 binin üzerinde artış gösterdi.

2021 yılında avukat sayısında en yüksek artış 49 bin 567’den 54 bin 480’e yükselen İstanbul Barosu’nda oldu. İstanbul Barosu’na bir yılda 4 bin 913 yeni avukat kayıt yaptırdı. İstanbul Barosu’nu 2 bin 152 yeni kayıt ile 22 bin 62 avukat bulunan Ankara Barosu takip etti. İzmir Barosu’na ise 989 yeni avukat kayıt yaptırdı.

Ülkede 47'si Devlet, 37'si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi var. Şu an hukuk fakültelerinde yaklaşık 85 bin öğrenci eğitim görüyor.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukat Hakları Merkezi Sözcüsü Deniz Özbilgin, hukuk fakültelerinin artmasıyla üniversite mezunu işsiz sayısının arttığını vurguladı. Özbilgin, “Sadece hukuk alanında değil tüm fakültelerde bunlar yaşanıyor. İşsiz mühendisler, işsiz sağlıkçılar ve atanmayan öğretmenler var. Bu kadar çok açılan hukuk fakültesinde nitelikli eğitim verecek altyapı, akademisyen ve bilimsel üretim yok. Nicelik olarak bir yığılma olunca nitelik olarak da düşme yaşanıyor. Nicelik çokluğu niteliği düşürüyor. Yurttaşlarında avukattan beklentisi karşılanamaz hale gelmeye başladı.

AVUKATLAR GÜVENCESİZ

İşçi avukatlık kavramının arttığını ve genç avukatların bir başka avukatlık bürosunda ücret karşılığında avukatların işlerini yaptığını belirten Av. Özbilgin, “İşçi avukatlıktan daha da kötü bir durum var. Serbest çalışan bazı genç avukatlar başka bir hukuk bürosunu kullanarak kira ödememek için bürosunu kullandığı avukatın işlerini yapıyor. Bu avukatların kendi vergi levhası var ama bağımsız bir şekilde ofis açacak gücü olmadığı için bu yönteme başvuruyor. Bu daha da kötü bir durum. Avukatın duruşmalarına girerek, büroya emek katarak kira ve fatura masraflarına ortak olmuyor. Bu aynı zamanda güvencesiz bir durum. İşçi avukatın kötü de olsa en azından bir maaşı ve sosyal güvencesi oluyor. Güvencesiz avukatlar kâğıt üstünde bağımsız görünüyorlar ama öyle değiller” diye konuştu.

Cüzi ücretlerle zorunlu avukatlık modelinin getirilmesini gerektiğini dile getiren Av. Özbilgin, şunları söyledi: “Bu kadar çok işçi avukatı istihdam edebilecek kadar avukatlık bürosu yok. Yurttaşları korumak ve dolandırıcılığın önüne geçmek için zorunlu avukatlık modeli oluşturulabilir. Bunlar çok cüzi ücretlerle yapılabilecek işlemler. Böylece geç avukatlar içinde bir iş alanı oluşmuş olur.”