Adana'da saldırganlar, avukat Şiar Rişvanoğlu’nun bürosunun kapısını kırdı ve tehdit notu bıraktı. Saldırının ardından açıklama yapan Rişvanoğlu, "Bu saldırının öznesi her ne kadar ben olsam da tamamen sembolik bir saldırı" dedi.

Avukat Şiar Rişvanoğlu'nun bürosuna saldırı: Saldırganlar tehdit notu bıraktı

Adana’da saldırganlar, avukat Şiar Rişvanoğlu’nun bürosuna saldırıda bulundu, tehdit mesajları bıraktı.

13 Temmuz 2020 tarihinde avukat Rişvanoğlu’nun Adana Adliyesi karşısındaki bürosunun kapısını kıran saldırganlar, “Şanlı devletimizin emniyet kuvvetleri ile uğraşmaya devam edersen daha başka çok şeyler de parçalanır, dağılır” yazan tehdit notu bıraktı. Rişvanoğlu saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Bir dizi siyasi davada genel olarak emniyetin özel olarak ise Terörle Mücadele biriminin uygulamalarını sert bir şekilde eleştirdim. Bununla bağlantılı olabileceğini tahmin ediyorum" dedi.

"BAROLARIN HEDEF GÖSTERİLDİĞİ BİR SÜREÇTE YAPILMASI ÖNEMLİ"

Saldırının ardından açıklama yapan Rişvanoğlu, "Bu saldırının öznesi her ne kadar ben olsam da tamamen sembolik bir saldırı. Bütün bunların yanı sıra; bu saldırının baroların varlığının ve savunma makamının itibarının siyasi iktidar ve onun her platformdaki aparatları tarafından zedelenmeye çalışıldığı, basit ve ucuz tartışmaların objesi haline getirilerek hedef gösterildiği bir süreçte yapılmış olması son derece önemli" dedi.

Rişvanoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yakın zamanda Mersin, Diyarbakır ve Şırnak'ta bir dizi siyasi davada genel olarak emniyetin özel olarak ise Terörle Mücadele biriminin işkence, ajanlık, itirafçılık, gizli tanık ve hukuk dışı uygulamalarını sert bir şekilde eleştirdim. Bununla bağlantılı olabileceğini tahmin ediyorum."

"SALDIRI SAVUNMAYA YAPILMIŞTIR"

Şiar Rişvanoğlu'nun avukatı savcılığa yaptıkları başvuruda olaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Müvekkilimize yapılmış olan bu saldırı sadece hukukçu/avukat olarak 25 yıldır nice siyasi/toplumsal davada, insan hakları davasında işkence mağdurlarının, işçi sınıfının, emekçilerin, ezilen halkların, inanç gruplarının, ayrımcılığa tabi tutulan cinslerin ve cinsel yönelim sahiplerinin safında yer almış ve aynı zamanda bir sosyalist olarak dünya görüşü itibariyle kamucu ekolden gelen müvekkilimizin şahsına yönelik bireysel bir saldırı değil, onun şahsında bütün hukukçulara/avukatlara, insan hakları savunucularına ve genel olarak yargının 3 sacayağından biri olan savunma makamına yapılmış olan bir saldırıdır. Bütün bunların yanı sıra; bu saldırının baroların varlığının ve savunma makamının itibarının siyasi iktidar ve onun her platformdaki aparatları tarafından zedelenmeye çalışıldığı, basit ve ucuz tartışmaların objesi haline getirilerek hedef gösterildiği bir süreçte yapılmış olması son derece manidardır."

AVUKATLARDAN SUÇ DUYURUSU

Saldırının ardından Adanalı avukatlar, saldırı ve tehdit mesajı ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sırasında Adana Barosu Avukat Hakları Merkezi adına Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş, TBB delegesi Ümit Büyükdağ, Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Tugay Bek, baroya kayıtlı avukatlar Ercan Avşar, Hande Tabur, Necmi Biçen, Sevil Aracı Bek, Stj Avukat Sergen Nisanoğlu hazır bulundu.

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ SALDIRIYI KINADI

Çağdaş Hukukçular Derneği bir açıklama yayımlayarak saldırıyı kınadı. Açıklamada, Rişvanoğlu ile dayanışma içerisinde oldukları vurgulandı.

Şiar Rişvanoğlu’nun üyesi olduğu Devrimci İşçi Partisi de saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avukatlık mesleğine adım attığı ilk günlerden itibaren işçilerin, emekçilerin, devrimcilerin haklarını savunan, onların, sermaye düzenine ve devletin baskılarına karşı karakollarda, mahkemelerde, hapishanelerde yürüttükleri mücadelelerde yanlarında olan, Kürt halkını ve haklarını en zor zamanlarda yılmadan enternasyonalist bir temelde savunan, kendisi de defalarca bu sebeple yargılanan, emperyalizme ve Siyonizme karşı mücadelelerde saf tutan Şiar Rişvanoğlu’na yapılan bu saldırı, istibdadın baroları bölmeya ve savunmayı zapturapt altına almaya yönelik taarruzlarından bağımsız değildir. Bu saldırı, istibdad rejiminin sultası altındaki yargının, bağımsız kalabilen tek ayağı olan avukatlara ve onların örgütleri olarak hürriyet mücadelesine katılan barolara yönelik saldırının devamıdır. Savunma susturulamaz diyen avukatları susturmaya yöneliktir.”

ŞİAR RİŞVANOĞLU KİMDİR?

Şiar Rişvanoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Devrimci İşçi Partisi üyesi. Gerçek Gazetesi ve Devrimci Marksizm dergisinde yazıları yayımlanan Rişvanoğlu, 29 Mart 2009 Yerel seçimlerinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na solun ortak adayı olarak DTP çatısında girmiş ve 74 bin 666 oy ile yüzde 9,31’lik orana ulaşmıştı.