Avukatlar Artvin'de 'Adalet Nöbeti'nde buluştu

Dilan Şahinbaş

Anadolu'da devam edilmesini karar verilen ‘Adalet Nöbetleri’nin 8’incisi Artvin'de yapıldı. Artvin Barosu ev sahipliğinde biraraya gelen avukatlar yargı bağımsızlığı, adil yargılanma hakkı ve avukatlık mesleğine yönelik tehditlere bir kez daha dikkat çekti.

Artvin Halilpaşa Meydanı’ndaki nöbette konuşan Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, “Ülkemizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya, laik devlet anlayışı benimseninceye kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Nöbete on beş baro başkanı ve iki baro yönetim kurulu üyesi olmak üzere 17 baro (Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Düzce, İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Tekirdağ, Van, Yalova) katıldı.

‘Ülkemiz demokratik, laik, hukuk devleti yapısını yitirdi’

Nöbette söz alan Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, “Maalesef ülkemiz gün geçtikçe, demokratik, laik, hukuk devleti yapısını yitirmektedir. Özellikle 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsünün ardından, temel hak ve özgürlükler ile savunma mesleğinin icrası kısıtlanmış, OHAL kalkmasına rağmen, fiili uygulama ve düzenlemelerle adeta olağanlaşmış, anayasa uygulanamaz ve meclis çalışamaz hale getirilmiştir” diyerek gerçek bir hukuk devleti için mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

‘Yargıya duyulan güven tarihin en dip seviyesine düşmüştür’

Altun’un ardından Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan konuşma yaptı. Balkan, Cumhuriyet tarihinin en ağır ve karanlık sürecinden geçtiklerine dikkat çekerek, “Bugün yargıya duyulan güven tarihin en dip seviyesine düşmüştür. Bunun sorumlusu avukatlar değildir” dedi.

Nöbet diğer baro başkanlarının konuşmaları ile devam etti.

Adalet Nöbetleri İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde yurt genelinden avukatların katılımıyla tutulmuş, 85 hafta boyunca tutulan nöbet yapılan açıklamanın ardından noktalanmıştı. Daha sonra 'Adalet Nöbetleri'nin Anadolu’da devam etmesine karar verilmişti.