‘Avukatlar değil adalet tutuklandı’

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların yargılanma sürecine ilişkin tepkiler sürüyor. İtiraz üzerine yeniden gözaltına alınan avukatlardan beşi tekrar tutuklanırken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Türkiye genelinde 35 baro, yaşanan hukuksuzluğa tepki gösterdi.

Yerde sürüklendiler
Avukatların tahliyesine itirazı kabul eden İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında yeniden tutuklama kararı verdiği avukatlardan beşi, gözaltına alınarak İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Yeniden tutuklanmayı protesto eden avukatlar, yerlerde sürüklendi.

Avukatlardan Behiç Aşçı, Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Aytaç Ünsal tutuklandı.

Barolar sordu: 24 saatte ne değişti?
İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Aydın, Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Ordu, Tekirdağ ve Kırklareli’nin aralarında bulunduğu 35 barodan açıklama yapıldı.

Mahkemenin tahliye kararında AİHM’in uzun tutuklulukla ilgili kararlarına ve sanıkların avukat olmalarına dikkat çektiğini hatırlatan barolar, şu soruları sıraladı; “Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçti? Ne değişti? Mahkemeyi bu kararından caydıran, döndüren sebep nedir?” diye sordu.

37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve Üyeleri’nin kamuoyuna açıklama borçlu olduğunu belirten barolar, şu ifadeleri kullandı; “Baro Başkanları olarak kürsüde gerçek bir yargı ve gerçek yargıçlar olması gerektiğini bir kez daha ifşa ediyoruz! Unutmayınız, her şey unutulur gider bir gün; ama, adaletsizlik hiçbir zaman unutulmaz, özgürlükleri çalınan meslektaşlarımızın vicdanı peşinizi bırakmaz ve bir gün adaletsizliğin ve haksızlığın laneti yakalarınıza yapışır! Tutuklanan gerçekte avukatlar değil, savunma hakkının, adaletin ve insan onurunun ta kendisidir.”

TBB: Hukukta yeri yok
TBB de yakalama kararı çıkarılmasına tepki gösterdi. TBB, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer almayan, suçsuzluk karinesini hiçe sayan ‘Tutuklamaya yönelik yakalama emri’ diye bir icatla yapılan bu uygulamanın hiçbir hukuki açıklaması yoktur. Yargılanan kişilerin kim, suçlamaların ne olduğundan bağımsız olarak adil yargılama ilkelerinden sapılması, tüm vatandaşların hukuki güvenliğini tehlikeye düşürüyor” dedi.