Avukatlar tepkili: Demirtaş’ı duruşmaya getirin, masrafı öderiz

Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmalara getirilmemesinin ‘masraf’ olarak gerekçelendirilmesine yönelik tepkiler sürerken; avukatı Mahsuni Karaman, “Demirtaş’ı Edirne’den Diyarbakır’a getirmenin masrafı mı bu devleti zorluyor? Açıkça ifade ediyoruz, yargılama masrafı söz konusu ise hepsini karşılamaya hazırız. Biz buna muktediriz” dedi.

Karaman ayrıca, Demirtaş’ın 108 gündür hiçbir tutukluluk incelemesi görmeden cezaevinde tutulmasına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; “Sayın Demirtaş ile ilgili 4 Kasım 2016 tarihinde verilen tutuklama kararı, yasal koşullara uygun bir şekilde gözden geçirilerek uzatılmadığından, ortadan kalkmış olup, müvekkilin hali hazırdaki statüsünün tutuklu değil, hürriyeti tahdit suçunun mağduru olduğunu tüm kamuoyunun dikkatine sunarız.”

21 dava görülüyor
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında yürüttüğü soruşturma ve ardından açılan dava nedeniyle 4 Kasım 2016 tarihinden beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın avukatları, Diyarbakır’da yargılama süreci ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Mahsuni Karaman, Demirtaş hakkında, 1’i tutuklu 31’i ise tutuksuz olmak üzere toplam 32 dava açıldığını, tutuksuz yargılandığı dosyaların bir bölümünün kendi aralarında birleştirilmesi nedeniyle halen 21 davanın değişik illerde görülmeye devam ettiğini söyledi.

Avukatlar, Demirtaş’ın, duruşmalarda SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile savunma yapmak istemediğini anlattı.

Susma hakkını kullanmayacak
Mahsuni Karaman, şöyle devam etti: “Selahattin Demirtaş yargılandığı tüm dava dosyalarında, adil bir yargılama gerçekleşmesinin yegane yolunun tüm mahkemelerde bizzat hazır bulunup, savunma yapmaktan geçtiğini ısrarla belirtti. Müvekkilin, hazır bulunma kararı verilen duruşmalara getirilmemesi genel olarak, ‘Tanınmış bir kişi, geniş bir çevreye sahip oluşu, yargılama giderleri ve güvenlik’ gibi idari kararlara dayandırılıyor. Basına da yansıdığı üzere bir üzere bir dosya da ise sevk sırasında kendisine kelepçe takılmak istenmesi ve kendisinin de bunu kabul etmemesi nedeniyle duruşmaya getirilmedi. Demirtaş’ın duruşmalara getirilmemesini meşru kılacak bir objektif neden bulunmuyor. Soyut güvenlik gerekçesi müvekkilin adil yargılama hakkını ortadan kaldırılamaz.”

Demirtaş’ın SEGBİS’e katılmaması halinde susma hakkını kullandığının kabul edilebileceğine’ ilişkin ara kararları ‘hukuksal şantaj’ olarak niteleyen avukatlar, HDP Lideri’nin hiçbir koşulda susma hakkını kullanmayacağını belirtti.

Özel yetkili heyet kuruldu
Mahsuni Karaman, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından iki hafta önce Demirtaş’ın dosyasının Yasin Börü dosyasının birleştirilmesinin söz konusu olamayacağına dair karar verdiğini de hatırlattı.

Karaman, Demirtaş’ın dosyasının Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde darbeye karışan askerlerin davalarına bakmak için kurulan özel heyete verildiğini de belirterek, “Dolayısıyla Sayın Demirtaş için özel yetkili bir heyetin kurulduğunu söyleyebiliriz” dedi.