Özgürlük İçin Hukukçular Derneğinin çağrısıyla Aysel Tuğluk hakkında basın açıklaması yapan 22 avukata soruşturma açıldı.

Avukatlara önce polis müdahalesi sonra soruşturma

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi'ne üye avukatlar ve bir grup bağımsız avukat, Şubat ayında Aysel Tuğluk ve hasta tutuklular için basın açıklaması yapmak istemiş, polis biber gazıyla müdahale etmişti. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı o avukatlar hakkında soruşturma açtı.

Savcılığın soruşturma kararını Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) duyurdu. Dernek açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz Şubat ayında Aysel Tuğluk vakıası özelinde siyasi mahpusların maruz kaldığı olumsuz ceza infaz kurumu koşullarının ve yargılamada keyfiyetin eleştirilmesi amacıyla ÖHD'nin çağrıda bulunduğu ve bağımsız avukatların da desteklediği bir basın açıklaması gerçekleştirilmek istenmiş, Mersin Adliyesi bahçesinde yapılmak istenen bu açıklama kolluk marifetiyle biber gazı, jop ve plastik mermi kullanılarak engellenmişti. Bahsedilen olay sebebiyle Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 meslektaşımız hakkında soruşturma başlatıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Yurttaşın basın açıklaması yapma hakkını koruyan avukatlar olarak bu kez kendi basın açıklaması yapma hakkımızı korumamız gereken bir dönemi yaşıyoruz. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde böyle bir haberi paylaşmanın üzüntüsünü yaşadığımızı özellikle belirtmek isteriz. Bu vesileyle siyasi mahpus avukatların ülke gündeminde artık sıkça yer aldığını da hatırlatarak bu haberin bugünün anlam ve önemini net ve eksiksiz bir şekilde yansıttığını düşünmekteyiz.”