Çağdaş Avukatlar Grubu, Ankara Barosu’nun düzenlediği Hukuk Kurultayı’nda açılış konuşmacılarının Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül olmasına tepki gösterdi

Avukatlardan Ankara Barosu'na tepki: Hukuk Kurultayı’nda Saray temsilcisi konuşamaz!

Ankara Barosu tarafından düzenlenen “İnsan hakları ve hak savunuculuğu” temalı 11. Uluslararası Hukuk Kurultayı’nın açılış konuşmasının Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum ve Adalet Bakanı yapılacak olmasına Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan sert tepki geldi.

Ankara Barosu, 9-12 Ocak tarihlerinde “İnsan hakları ve hak savunuculuğu” temasıyla 11. Uluslararası Hukuk Kurultayı düzenleyecek. Açıklanan programda Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, kurultay açılış konuşmalarını yapacağı duyuruldu.

Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Kurultay’ın açılış konuşmasının bu iki isim tarafından yapılmasına sert tepki gösterdi.

ÇAG tarafından yapılan açıklamada, Kurutay’daki konuşmacılardan birinin daha önce kadına yönelik cinsel tacizden cezalandırılmış bir isim olmasına da tepki gösterildi.

ÇAG tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

ANA TEMASI “İNSAN HAKLARI VE HAK SAVUNUCULUĞU” OLAN BİR KURULTAY’IN AÇILIŞ KONUŞMASI CUMHURBAŞKANLIĞI HUKUK POLİTİKALARI KURULU BAŞKAN VEKİLİ TARAFINDAN YAPILAMAZ!

ANKARA BAROSU YÖNETİMİNİ BU YANLIŞ KARARINDAN DÖNMEYE DAVET EDİYORUZ.

Ankara Barosu tarafından düzenlenen ve ana teması İnsan Hakları ve Hak Savunuculuğu olan 11. Hukuk Kurultayı'nın programı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Açıklanan programdan anlaşıldığı üzere Kurultay’ın açılış konuşmacıları arasında Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum ve Adalet Bakanı da bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında ülkenin ‘anayasasızlaştırılmış’ bir tek adam rejimiyle yönetildiği, siyasi iktidarın denetimi altındaki yargının muhaliflerin tasfiyesi için yargısız infaz operasyon merkezi olarak görev üstlendiği, temel hak ve özgürlüklerin, demokrasinin ve savunmanın siyasi iktidarın saldırısı altında olduğu, toplumsal hayatın ve hukukun din temelli dönüştürülmeye çalışıldığı, hukukun yerini keyfiliğin aldığı böylesi bir dönemde, tüm bu sürecin birinci elden ‘kurucu ve sembolik’ isimlerinden olan kişilerin baro çatısı altında düzenlenen böylesi bir Kurultay’ın açılış konuşması yapmasını kabul edilemez buluyoruz.

Yine aynı Kurultay’da, daha önce bir kadın meslektaşımıza yönelik cinsel taciz, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı yayılması ve hakaret suçlarından cezalandırılmış, farklı platformlarda özellikle kadın avukatlara yönelik saldırılarına tanık olunan Serhat Sinan Kocaoğlu isimli kişinin sunum yapacak olmasını da kabul edilemez buluyoruz. Kadına yönelik şiddetin bizzat faili konumundaki bir kişiye İnsan Hakları ana temalı bir kurultayda yer verilmesinin bir açıklaması olamaz. Ne söylendiği kadar, kimlerle birlikte yan yana durulduğunun da aynı derecede önemli olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Çağdaş Avukatlar Grubu olarak; gayrimeşru bu duruma zemin sağlayan Ankara Barosu yönetimine, tek adam rejimine ve kadına yönelik şiddetin faillerine meşruluk kazandıracak her türlü girişimden uzak durmalarını hatırlatmayı ve bu yanlış karardan dönmeye davet etmeyi bir hak ve tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz.