Deniz Poyraz davası avukatları, mahkeme ve jandarma hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukatlardan Deniz Poyraz davası için suç duyurusu

BİRGÜN EGE

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir şubeleri 14 Ekim tarihinde Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen Deniz Poyraz davasında avukatlara yönelik gerçekleşen jandarma müdahalesine ilişkin savcılığa, dosyaya bakan İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında da duruşmalardaki tutumundan kaynaklı Hakim ve Savcılar Kurulu'na şikayette bulundu.

Şikayet öncesi avukatlar İzmir Adliyesi C Blok önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan ÖHD İzmir Şubesi Yöneticisi Özcan Sarıoğlu, “12 ve 14 Ekim 2022 tarihli duruşmalara mahkemenin yarattığı provokatif ortam ve aldığı hukuka aykırı kararların damga vurdu. Kolluk aracılığıyla avukatlara, katılanlara ve duruşmayı izlemeyen gelen insanlara yönelik şiddet uygulandı” dedi.

"Yargı görevi yapan avukatların duruşmaya girmesinin engellenmesinin suç olduğunu" ifade eden Sarıoğlu, “Buna rağmen kolluk görevlileri TOMA ve kalkanlarla barikat kurmuş ve içlerinde Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ile İzmir Barosu Başkanı’nın da bulunduğu yüze yakın avukat, basın mensupları ve yurttaşlar yoğun biber gazı müdahalesine maruz kalmışlar ve darp edilmişlerdir. Avukatı, görevini yapmasını fiziki müdahale ile engelleyerek yargı sisteminin dışına çıkarmaya çalışan bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Bu anlayışa hiçbir zaman boyun eğmediğimiz gibi bundan sonrada eğmeyeceğimiz" dedi.

Sarıoğlu şunları dile getirdi: “Mahkeme heyetinin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle 'Geçici Tedbirle Görevlerinden Uzaklaştırılması Talepli' şikayet dilekçesini Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilmek üzere ilgili merciye verdiğimizi, aynı şekilde avukatlara, katılanlara, duruşmayı izlemeye gelenlere yönelik vahim ve kabul edilemez müdahale hakkında da ayrıca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”

ÖZKAN YÜCEL: BAŞARAMAYACAKLAR

Eski İzmir Barosu Başkanı ve davanın avukatların Özkan Yücel ise, “Aradığınız hakikat bir katili tek başına yargılayıp mahkum etmek isteyenlerin yerine onun eline silah verenlerin, azmettirenlerin de yargılanmasıdır. Zaten katil yargılamanın bir an önce bitmesini ve mahkum olmayı bekliyor. Mahkeme de katilin anlayışı doğrultusunda hareket ediyor. Katil gibi arkadaki eli görmemek için çaba harcıyor. Bunun için yargılamayı adına duruşma salonu dedikleri cezaevi kampüsüne sıkıştırdılar. Önümüze silahlı asker yığıp avukatları içeri almayarak oynadıkları tiyatroyu seyircisiz oynamak için ellerinden geleni yaptılar. Ancak avukatlara sıkılan o biber gazı ülkenin hukuk tarihine, düzenine sıkılmıştır. Mahkeme heyeti korkakça jandarmanın arkasına saklanarak, dosyayı aydınlatmak isteyenleri susturmak istiyor. Bunu başaramayacaklar” diye konuştu.