İnsan hakları savunucuları ve sağlık emekçileri, ölüm orucunda bulunan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın taleplerinin kabul edilmesini istedi

Avukatların talebini kabul edin

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), yaptıkları ortak açıklama ile adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda bulunan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’un durumuna dikkat çekti. Timtik’in kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklama sırasında “Adalet sağlansın, Ebru ve Aytaç yaşasın” pankartı açılıp, her iki ismin fotoğrafları taşındı.

DEVLET ADIM ATMALI

Açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, ölüm orucundaki avukatların adil yargılanma taleplerinin devlet tarafından yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Yoleri, hiç kimse talep etmese bile devletin adil yargılamayı, adaleti sağlamak zorunda olduğunu vurguladı.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) Timtik ve Ünsal’a dair hazırladığı raporunda cezaevinde kalamayacaklarını söylemesine rağmen avukatların tahliye edilmediğini ve zorla müdahale tehdidi ile karşı karşıya olduklarını belirten Yoleri, “Bizler, hem Ebru’nun hem de Aytaç’ın sadece adil yargılanma açısından değil, yaşam hakları bakımından da devletin artık bir adım atmasını istiyoruz” dedi.

YAPILAN İŞKENCEDİR

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe de, bulundukları koşullarda başka bir yöntem olmadığı için avukatların bedenlerini açlığa yaptırdığını dile getirdi. Efe, “Sıcak su, bardak gibi en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmaması, onlara yapılan zulüm ve işkencedir” diye konuştu.

KABUL ETMİYORUZ

SES İstanbul Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel ise, yaptığı konuşmada son yıllarda yapılan açlık grevlerini hatırlatarak, “Sağlıkçıların temel yaklaşımı, insanların en sağlıklı şekilde yaşamasıdır. Bu arkadaşlarımız yeniden yargılansın ve kendi iradesiyle sağlık hizmetleri alsınlar. Zorla iyileştirme kavramı bizim etik olarak kabul etmediğimiz bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.