Avukatlık yapmaları engellendi

DİLAN ESEN

Gaziantep Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen bir soruşturmayla ilgili gözaltına alınan 57 HDP’li il ilçe ve üyenin avukatlarının müdafiliğini üstlenmesi 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından engellendi. Avukatların, mevcut dosyada adı geçen kişilerin müdafiliğini üstlenmesine 1 yıl süreyle yasak kondu.

Başsavcılık, 677 Sayılı KHK ile kapatılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) üye olmalarından dolayı ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla soruşturma yürütülmesini yasaklamaya gerekçe gösterdi. Mesleğini yapması engellenen 11 avukatın isimleri şöyle: Alaattin Aslan, Berivan Özpolat, Mehmet Alagöz, Mehmet Erdem, Hasan Önder Sulu, Adnan Erol, Yakup Koca, Mustafa Yalçın, Mustafa Hartavi, Mahmut Fermanoğlu ve Kahraman Çiçek.

Gözaltına alınan HDP’lilerin müdafilik yapması engellenen Avukat Mehmet Alagöz, bu kararın keyfi bir tutum olduğunu söyledi. 2016 yılında haklarında ÖHD’ye üye olmak iddiasıyla bir soruşturma başlatıldığını fakat ifadelerinin dahi alınmadığını belirten Alagöz, “3 yıl boyunca dosya hiçbir işlem yapılmadan bekletildi. İfade vermek için avukat arkadaşlarımızdan savcı ile görüşenler oldu. Daha sonra dosyaya kısıtlılık kararı getirildi. Sorgulama yaptığımızda hakkımızda herhangi bir soruşturma yokmuş gibi gördük ve dosyanın kapandığını düşündük” dedi. Gaziantep Barosu Başkanı ise şu ifadeleri kullandı: “KHK ile çıkarılan dernekler kapatılan dernekler ile ilgili aradan 3 sene geçmiş henüz daha dava açılmamış. Bundan dolayı avukatlar aleyhine kısıtlama kararı verilmiş olması hukuki açıdan bir garabet.”

Müdafiliğine yasak konulan avukatların bu soruşturmayla ilgili ihmal ya da zarar verici eylemlerinin olmasının gerektiğinin altını çizen eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, şunları söyledi: “Bunlar yoksa avukatların sadece bir derneğe üye oldukları gerekçesiyle savunma yapmalarının engellenmesi kabul edilemez. Bu 57 kişinin savunmasının kısıtlanması ve adil yargılanma hakkının engellenmesi anlamına gelir. Bu olayın hukuki hiçbir yeri yok. Türkiye’deki demokrasi kültürü yok edilmeye çalışılıyor. Avukatların bu soruşturma sebebi ile mesleklerini yapamayacaklarına ilişkin bir karar yoksa siz avukatların avukatlık yapmasını engelleyemezsiniz. Bu hem yasa hem hukuk dışıdır.”