Adalet Bakanlığı, 2021’de 470 avukat adayının ruhsat başvurusunu onaylamadı. Bakanlık itirazların 179’unu da onaylamazken yaklaşık 4 yıldır ruhsatı gasp edilen Ulaşcan Kurt, “İşsizliğe mahkûm ediyorlar” dedi.

Avukatlık yapmaları engelleniyor

Dilan Esen

Hukuk fakültelerinden mezun olup stajlarını tamamlayan avukat adaylarına, soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek mesleğe başlamalarının önü tıkanıyor.

Adalet Bakanlığı’nın ‘2021 Yılı Faaliyet Raporu’na göre Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) gönderilen ruhsat başvurularının 470’i reddedildi. Adalet Bakanlığı 470 dosyayı tekrar TBB’ye gönderirken 635 dosyanın incelemesi ise sürüyor. Bakanlık, 16 bin 118 ruhsat başvurusunu ise kabul etti.

İTİRAZLARA DA RET

Raporda, başvurusu kabul edilmeyerek TBB’ye geri gönderilen dosyalara yapılan itirazlar hakkında da bilgilere yer verildi. Buna göre TBB’den gelen 306 ruhsat itiraz dosyasının 163’ü karara bağlandı. Bu dosyalardan yalnızca 84’ü onaylanırken 179’u yeniden görüşülmek üzere geri gönderildi, 43 itirazın değerlendirmesi ise sürüyor.

Öte yandan Adalet Bakanlığı, baro başkanlıkları ve Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından gönderilen avukatların hal ve ad-soyad değişiklikleri, levhadan silme ve nakil durumları, devam etmekte olan disiplin soruşturma ve kovuşturmaları ile ceza kovuşturmalarıyla ilgili yapılan başvuruları da değerlendirdi. Bakanlığa bu konularda geçen yıl 25 bin 195 dosya gönderildi.

TBB’nin yetkisinde olan avukatlık ruhsatı verme işlemi, fiili olarak Adalet Bakanlığı’nın eline geçti. Barolar Birliği, başvuruyu onaylasa dahi bakanlık onaylamadan avukatlara ruhsatları verilmiyor. Buna karşı yapılan itirazlar reddediliyor. Konu idare mahkemelerine taşınsa da sonuç alınamıyor.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2017’de mezun olan 2018’de ise avukatlık ruhsatı için başvuru yapan ancak yaklaşık 4 yıldır mesleğine başlayamayan Ulaşcan Kurt, hakkı gasp edilenlerden biri. Kurt’un, TBB’ye yaptığı ruhsat başvurusu kabul edildi ancak bu işleme karşı Adalet Bakanlığı, iptal davası açtı. Bu nedenle mesleğine başlayamayan Kurt, yıllardır avukatlık ruhsatını bekliyor.

FİİLEN BAKANLIKTA

Avukatlık Kanunu’na göre ruhsat başvurusu yapan kişi hakkında bir soruşturma ya da dava varsa TBB, takdir yetkini kullanıp sonuçlanana kadar bekletebiliyor. Adalet Bakanlığı ise yalnızca görüş bildiriyor. Ancak Adalet Bakanlığı’nın iptal davaları nedeniyle süreç yıllarca uzuyor ve ruhsatlar iptal ediliyor. Avukatlık ruhsatı gasp edilen Ulaşcan Kurt ise bu duruma “Fiili olarak TBB’nin ruhsat verme yetkisi elinden alınmış oldu. Yani Adalet Bakanlığı ruhsatı veriyor” diyerek tepki gösteriyor.

Asıl amacın avukatların savunmadan çekilmek istenmesi olduğunu ifade eden Kurt, şöyle konuşuyor: “Mesele ‘3-5 tane çıkıntıyı’ ya da ‘teröristin avukatlık yapması’ değil. En zayıf halka daha ruhsatını alamamış insanların en baştan mesleği yapmasının engellenmesi. Bir avukatın ruhsatını iptal etmek başka, hiç vermemek başka bir şey. Süreç böyle devam ederse avukatların mevcut ruhsatlarının da elinden gideceğini görmek şaşırtıcı olmaz.”

6 YILIMI ÇALDILAR

Davaların bir türlü sonuçlanmadığını, idare mahkemelerinden de olumlu bir sonuç çıkmadığını vurgulayan Kurt, “Bizim lehimize olumlu bir sonuç çıkmıyor. Boşa beklemektense kendime tekrar bir yol çizeyim diye tekrar sınava girip öğrenci oldum. Artık bekleyemedim. Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe okuyorum. Aslında 4-5 sene boş yere okumuş olduk. Bir sene de staj yapınca hayatımdan 6 sene kaybolmuş oldu. İnsanları aslında işsizliğe mahkûm ediyorlar. Bizim elimizde hukuk dışında mesleki bir birikim de edinmiş değiliz. Politik bir saldırı var burada. Bu sadece bize değil toplumsal muhalefete doğrudan yapılmış bir saldırının tezahürü” dedi.