Avustralya sağlık yetkilileri bugün, AstraZeneca Covid-19 aşısına bağlı kan pıhtılaşması sonucu 48 yaşındaki bir kadının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Avustralya, AstraZeneca aşısına bağlı kan pıhtılaşmasından ilk ölümünü bildirdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avustralya İlaç Güvenliği Araştırma Kurumu (VSIG) ve İyileştirici Ürünler İdaresi (TGA), bugün AstraZeneca Covid-19 aşısının sonuçlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

VSIG ve TGA ortaklığıyla düzenlenen toplantıda, 48 yaşındaki bir kadının AstraZeneca Covid-19 aşısı olduktan sonra kan pıhtılaşması sonucu Yeni Güney Galler eyaletinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

TGA ve VSIG, aşı ile kan pıhtılaşmaları arasında nedensel bir bağlantının olduğuna inandıklarını belirtti.

Aşıyı aldıktan 4 gün sonra hayatını kaybeden kadın için TGA, diyabet dahil olmak üzere, ‘bazı tipik olmayan özellikler’ taşıdığını ve vakanın ölümünün altında yatan sebeplerin tıbbi olarak çok karmaşık olduğunu belirtti.

ASTRAZENECA AŞISI DANİMARKA’DA TAMAMEN DURDURULDU

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısı ile ilgili bir açıklamasında nadir de olsa kanda pıhtılaşmaya yol açtığını belirterek, “Kan pıhtıları ve düşük kan trombositlerinin bildirilen kombinasyonu çok nadirdir ve aşının Covid-19'u önlemedeki genel faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır” demişti.

Danimarka sağlık yetkilileri, ülkede AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımının tüm yaş gruplarında tamamen durduklarını duyurmuştu.

Reuters’in aktardığına göre, daha önce kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle AstraZeneca aşısının uygulanmasını durduran, Danimarka'da aşının kullanımını tamamen durduran ilk ülke oldu.

EMA’nın bu açıklamasının ardından Belçika, Almanya ve Fransa gibi ülkeler AstraZeneca’nın kullanımını geçici olarak durdurmuştu.

JOHNSON&JOHNSON AŞISINDA DA KANDA PIHTILAŞMA İDDİASI

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ABD'li şirket Johnson & Johnson tarafından üretilen Covid-19 aşılarının nadir de olsa kan pıhtılaşmasına (Tromboz) yol açtığı şüphesiyle aşıları incelemeye alacağını ve net sonuçları önümüzdeki hafta açıklayacağını duyurdu.

ABD Yemek ve İlaç İdaresi (FDA), Johnson & Johnson aşısı yapılan 18-48 yaş arası altı kadında tromboz görülmesi sebebiyle bu aşının kullanımının bir süreliğine askıya alınması yönünde tavsiyede bulunmuştu.