Avustralya, ‘Covid-19 hapı’ için anlaşma yaptı
Avustralya, 2022’nin başlarında Covid-19’un tedavisinde kullanılabileceği tahmin edilen Molnupiravir adlı ilaçtan 300 bin adet satın almak için firmalarla anlaşma imzaladı. Molnupiravir önemli bir ilaç olarak görülürken, uzmanlar virüsle en etkin mücadele yönteminin hâlâ aşı olduğunu vurguluyor.
Avustralya hükümeti, Terapötik Ürünler İdaresi tarafından onaylanması koşuluyla, Kuzey Amerikalı ilaç firması Merck ve ABD Florida merkezli ilaç firması Ridgeback ile koronavirüse karşı kullanılması planlanan Molnupiravir adlı ilacı almak için bir tedarik anlaşması imzaladı.
Ağızdan alınan ve adı Molnupiravir olarak belirlenen ilacın ciddi hastalık ve ölümleri önlediği belirtildi. 3. faz evresi sonuçlarına göre ilacı alan hastalardan yüzde 7,3’ü hastaneye yatırılırken, ilacı kullanmayan plasebo grubundan yüzde 14,1’i hastaneye yatırıldı ya da öldü. Bu da ilacın yüzde 50 oranında etkili olduğu anlamına geliyor.
Molnupiravir hapı, halihazırda kullanımda olan sotrovimab ve remdesivir ile birlikte koronavirüsü daha az şiddetli hale getirebilecek bir dizi tedaviden biri olarak gösterilirken, sağlık otoriteleri, Covid-19 aşısının ağır hastalıkları önlemede hala en etkili araç olduğunu vurguluyor.
“ONAYDAN SONRA GETİRİLMEYE HAZIR OLACAK”
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Aşılar ve bunun gibi yeni tedaviler, Avustralya'yı güvenli bir şekilde yeniden açma ve açık tutma konusundaki ulusal planımızı güçlendirecek” dedi.
Covid-19 aşıları ve tedavileri için gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Morrison, “Molnupiravir, Terapötik Ürünler İdaresi tarafından onaylanması durumunda Avustralya'ya getirilmeye hazır olacak”diye konuştu.
“VERİLER GERÇEKTEN İYİ”
Avustralya'da Covid-19'un merkezi haline gelen Victoria eyaleti baş sağlık görevlisi Prof. Dr. Brett Sutton, üçüncü aşama denemelerinin sonuçlarına atıfta bulunarak, Molnupiravir'in ağır hastalık riskini yarı yarıya azaltabileceğine dair, “Veriler gerçekten iyi” değerlendirmesinde bulundu.
Ülkede 16 yaş ve üstü Avustralyalıların neredeyse yüzde 80'i ilk doz aşısını olmuş durumda. Prof. Dr. Sutton da, “Aşı olmak, ciddi hastalıkları önlemede şu anda mevcut olan herhangi bir antiviralden 10, 20, 50 kat daha güçlü bir müdahale olacaktır” hatırlatması yaptı.
Reuters’ın aktardığı bilgiye göre Tayland hükümeti de 200 bin adet Molnupiravir almak için Merck şirketiyle görüşüyor.
AĞIZ YOLUYLA İLK TEDAVİ
Molnupiravir ilacı, izin verilmesi halinde Covid-19 için ilk oral antiviral ilaç olacak.
Başlangıçta grip tedavisi için geliştirilen hap, virüsün genetik kodunu bozarak vücuda yayılmasını önlemek için tasarlandı.
Koronavirüsün sivri uçlu proteinlerini hedef alan çoğu Covid-19 aşısının aksine bu tedavi yöntemi, virüsün kendisini kopyalamak için kullandığı bir enzimi hedef alıyor.
İlaç firması Merck, ilaç ileride geliştikçe, virüsün yeni varyantlarına karşı eşit derecede etkili hale gelmesini beklediklerini kaydetti.
Merck'in bulaşıcı hastalık keşfinden sorumlu başkan yardımcısı Daria Hazuda BBC'ye yaptığı açıklamada, “Aşı olmayan veya aşının oluşturduğu bağışıklığın daha az etkili olduğu insanlar için bir antiviral tedavi, bu pandemiyi sona erdirmede çok önemli bir araç” demişti.