Avustralya’da Delta varyantı endişesi sürüyor: Orijinal virüsten yüzde 80 daha bulaşıcı

Koronavirüsünün Delta varyantı, kısa süreli temas yoluyla yayılabiliyor.

Avustralya yetkililer Victoria eyaletinde yaşanan son salgında ve halen devam eden Yeni Güney Galler eyaletindeki salgında virüsün bu şekilde yayıldığını düşünüyor.

Cosmos Magazine’de yer alan habere göre Yeni Güney Galler eyaleti yetkilileri, 10 yeni vakanın onaylandığını ve vakalardan iki kişi hariç (biri ilkokul öğrencisi) diğerlerinin karantinada olduğunu açıkladı.

Böylece Yeni Güney Galler eyaletinin başkenti Sydney'deki salgında toplam vaka sayısı 21'e yükseldi. Bunun üzerine New South Wales hükümeti, maske önlemlerini Çarşamba gece yarısına kadar yedi gün daha uzattı.

VAKALARDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, basına yaptığı açıklamada daha fazla vakanın ortaya çıkmasının şaşırtıcı olmadığını ve mevcut vakaların yakınları arasından daha fazla vakanın beklendiğini söyledi.

Berejiklian, Eyalet Baş Sağlık Görevlisi Dr. Chant'ın da daha sonradan aktardığı gibi virüsü kapanlardan birkaçının aniden hasta olduğunu ve bundan sonrası için de bu durumun gözleneceğini açıkladı.

QR kodları ve CCTV görüntüleri sayesinde yakın temaslar etkili bir şekilde takip edilebiliyor. La Trobe Üniversitesi'nde epidemiyolog olan Hassan Vally, "Temas takibi konusunda gittikçe daha iyi bir konuma geliyoruz, böylece önceleri gizli vaka olarak değerlendirilen bağlantıları görüyoruz" diyor.

Ancak Delta varyantının Wuhan'da tespit edilen orijinal virüsten yüzde 80'e kadar daha bulaşıcı olduğu öngörülüyor.

1 KİŞİDEN 5 KİŞİYE BULAŞIYOR

Victoria Eyaleti Baş Sağlık Görevlisi Yardımcısı Allen Cheng, Delta varyantının üreme katsayısının (R0) büyük olasılıkla 5 civarı olduğunu ifade etti.

Buna karşılık, orijinal virüs için R0 değerinin 2.0 ile 2.5 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, 1 enfekte kişinin hiçbir mesafe ya da karantina önleminin alınmadığı, kontrolsüz bir ortamda virüsü 5 kişiye bulaştıracağı anlamına geliyor.

Delta varyantı şu anda 80 ülkeye yayılmış durumda ve diğer varyantları hızlı bir şekilde elimine ediyor.

Hassan Vally, konuşmasının devamında “Delta varyantının daha bulaşıcı olduğuna dair yeterli kanıtımız var. Bu varyant, görüldüğü her yerde mevcut virüs türleriyle rekabet ediyor. Delta varyantı durumunda da gördüğümüz üzere en bulaşıcı türün hayatta kalması, doğal seçilime örnek oluşturuyor” ifadelerini kullandı.