İlk Britanya filosunun kıtaya varışının yıl dönümünün “Avustralya Günü” olarak adlandırılmasına karşı çıkan kıtanın yerli halkı, kıtanın dört bir yanında “İstila günü” protestoları düzenledi.

Avustralya’da ‘İstila Günü’ protestoları

ALİ ASKER AKTAŞ/QUEENSLAND

Avustralya’da ‘beyaz tarih’in başlangıcı olarak kabul edilen 26 Ocak’ta ülkenin her yanında protesto gösterileri yapıldı.

İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788’de kıtaya varmasının “Avustralya Günü” olarak kutlanmasına karşı çıkan kıtanın yerli halkı Aborjinler, bu tarihi “İstila Günü” olarak görüyor.

“26 Ocak kutlama günü değil yas günü, yerlilerin kara günü” sloganıyla yapılan eylemlerde yerlilerin yanında sol gruplar da aktif olarak yer aldı. Queensland, Victoria, Yeni Güney Galler, Avustralya Başkent Bölgesi, Tazmanya eyaletlerinde düzenlenen miting, yürüyüş, festivallere on binlerce kişi katıldı.

KUTLAMA DEĞİL YAS GÜNÜ

Queensland eyaletinin başkenti Brisbane’de yapılan miting ve yürüyüşe 10 bin civarında katılım oldu. Queen Street’de sabah 9’da başlayan miting sonrası yoğun yağmurla birlikte yürüyüş korteji Musgrave Park’a ulaştı. Sokaklarda siyah-kırmızı-sarı rengin egemenliği üç saat sürdü. Yeni Güney Galler’in başkenti ve en büyük kenti (NSW)-Sydney’de sabah 10’da Sydney Town Hall’da başlayan miting George caddesi üzerindeki yürüyüşle devam etti. Diğer yandan yerlilerin Yabun Festivali Victoria Park’ta akşam 7’ye kadar devam etti. Eylemlere binlerce kişi katıldı.

234 YIL ÖNCE DEMİR ATTI

İngiliz Kaptan Arthur Phillip’in komutasındaki mahkûm, asker ve görevlileri getiren ilk filo 26 Ocak 1788’de Sydney Körfezi’ne demir atmıştı. Bu tarih Avrupalıların ilk kez karaya ayak basarak “Büyük Britanya” bayrağını diktiği ve burayı İmparatorluğun kolonisi olarak ilan ettiği gündür.