Avustralya'da terör saldırısı planladığı iddia edilen 3 kişi tutuklandı

Avustralya'nın Melbourne şehrinde IŞİD'den etkilenerek saldırı planlayan 3 Türk kökenli Avustralyalı tutuklandı.

IŞİD'den ilham alarak Avustralya'nın Melbourne şehrinde terör saldırısı planlayan sözkonusu kişilerin silah almaya çalıştığını idda edilen polis, bu sabaha karşı kentin kuzeybatısındaki Dallas, Campbellfield ve Greenvale'deki evlere düzenlediği operasyonlarda, Ertunç Eriklioğlu, Samed Eriklioğlu ve Hanifi Halis adlı kişilerin tutuklandığını duyurdu.

SBS'den Nİlgün Kılıç'ın haberine göre, Victoria Polis Emniyet Müdürü Graham Ashton, üçlünün Mart ayından beri soruşturma altında olduğunu söyledi.

Melbourne'de gazetecilere verdiği demeçte Ashton, kesin bir zaman ve kesin bir yer olmamakla birlikte zanlıların çok sayıda insanın katılabileceği kalabalık bir ortam arayışında olduklarını ifade etti.

Sözkonusu kişilerin, son zamanlarda bu planlarını uygulamak amacıyla, silah temin etme girişiminde bulunduklarına inandıklarını söyleyen Ashton, “Neyse ki, terörle mücadele kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar sonucu tamamlanmadan durdurabildiğimiz bir olay " diye konuştu.

Her üçü de Türk kökenli Avustralyalı olan zanlıların hepsinin pasaportlarının bu yılın başlarında, Ocak, Mart ve Ekim aylarında federal kurumlar tarafından iptal edildiği bildirildi.

Zanlılardan ikisinin kardeş ya da akraba olduğu ve daha önce suç işlerdiklerine dair herhangi bir sicil kaydı olmadığını da belirten polis diğer kişinin ise küçük bir suç kaydı olduğunu ifade etti.

Yetkililer, sözkonusu 3 kişinin IŞİD’den etkilenerek terör eylemi gerçekleştirmeyi planladığını düşünüyor.

Avustralya Federal Polisi, Victoria Polisi ve kısa adı ASIO olan Avustralya istihbarat Teşkilatı’nın ortak operasyonu ile tutuklanan ve sorguları devam eden 3 zanlının bugün hakim karşısına çıkarılmaları bekleniyor.

Bu arada polisin Coolaroo'da dördüncü bir eve de baskın yaptığı bildiriliyor.

Emniyet teşkilatı, halkın günlük işlerine devam edebileceğini ancak herhangi şüpheli bir durumu da kendilerini bildirmelerini istedi.