Avustralya hükümetinin hedefi: Hint keneviri ihracatında dünya liderliği

Avustralya hükümeti, tıbbi amaçlı hint keneviri ihracatında dünya lideri olmayı hedeflediğini açıkladı. Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, bu adımın ülkedeki hastalara da yararı olacağını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre esrar, Hint keneviri bitkisinin bazı türlerinin dişi eşeyli bitkilerinin tohum yataklarının işlenmesiyle üretiliyor. Avustralya tedavi amaçlı esrar kullanımını 2016'da yasal hale getirmişti.

Ülkede esrarın bunun dışındaki amaçlar için kullanılması ise hâlâ yasak. Avustralya hükümeti ise esrarla ilgili yasaları değiştirmeyi planlıyor. Halen Kanada ve Hollanda esrar ihraç ediyor. Uruguay ve İsrail de benzer planlar yapıyor.

'55 milyar dolarlık pazar'

Avustralya hükümetinin yapmayı planladığı değişikliklerin parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.

Yeni yasa tasarısının muhalefetteki İşçi Partisi'nin de desteğiyle Şubat'ta meclisten geçmesi bekleniyor. Avustralya Devlet Televizyonu yeni düzenlemelerin hint keneviri yağı, esrar bandı, sprey, pastil ve tablet ürünlerini de kapsayacağını duyurdu.

ABD merkezli danışmanlık şirketi Grand View Research, 2025'e kadar tıbbi amaçlı küresel esrar piyasasının büyüklüğünün 55 milyar dolara çıkabileceği tahmininde bulunmuştu. California, ABD'de esrar kullanımını serbest bırakan en büyük eyalet olmuştu.