Avustralya’nın kuzeyinde yer alan Yeni Güney Galler'de meydana gelen sel felaketi bölgede yaşayan 18 bin kişinin tahliye edilmesine yol açtı. Yetkililer, böylesine bir olayın 50 yılda bir yaşanılabileceğini belirtirken, sel sonucu nehir ve barajların da taştığı duyuruldu.

Avustralya sele teslim: 18 bin kişi tahliye edildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avustralya’nın 8 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Yeni Güney Galler’de (New South Wales) sel felaketi meydana geldi.

Meteoroloji ekiplerinin birkaç gün önceden uyarmasına rağmen beklenenin çok üstünde bir yağmur ve dolu yağması sonucu yaklaşık 18 bin kişi tahliye edilmek zorunda kaldı.

Yetkililerin “50 yılda bir yaşanır” dediği olay Sidney’e de sıçradı. Yaşanan sel felaketi Sidney’in kuzeyinde yer alan Queensland’deki nehir ve barajların taşmasına neden oldu.

Hızla yerleşim yerlerine de ilerleyen sel suları, bölgedeki onlarca ev ve iş yerinde hasara yol açtı.

Yetkililer, olayda bölge halkını dikkatli olmaya ve yüksek yerlere çıkmaya çağırdı. Başbakan Scott Morrison, kaçmak zorunda kalanlara yardım edileceğini duyurdu.

Yeni Güney Galler eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian, yaşanılanlara bakılırsa bu bir mucize diyerek,” Sellerden zarar gören toplulukların birçoğu önceki yaz orman yangınlarından ve kuraklıktan etkilendi. Eyalet tarihinde, bu kadar hızlı, arka arkaya ve bu kadar aşırı hava koşullarının yaşandığı hiç hatırlamıyorum” dedi.

Acil servisler, insanları arabalardan vinçle çekmek de dahil olmak üzere en az 750 kurtarma gerçekleştirdi. Yolda kalan bir aile, su basan evlerinden helikopterle kurtarıldı.

Avustralya kurtarma ekipleri sel sularının boyunun 90 cm’ye kadar yükseldiği duyurdu.

Şiddetli yağırlar ve sel sonucu bölgede faaliyet gösteren 150 okul kapatılmak zorunda kaldı.

YANGINLARDAN SONRA SEL FELAKETİ

Avustralya’nın 3’te birine ev sahipliği yapan bölgede geçen yıl geniş çaplı orman yangınları yaşanmış, binlerce hektar yeşil alan ile on binlerce hayvan hayatını kaybetmişti.

Geçen Eylül ayında günlerce devam eden orman yangınlarında altı kişi hayatını kaybetmiş ve sadece New South Wales eyaletinde bir milyon hektarlık bir alanda etkili olan yangında 500'den fazla yanmıştı.

Yangınlarda Avustralya'ya özgü yüzlerce koalanın da öldüğü kaydedilmişti.