Avustralya’da on binlerce kadın, ülkedeki kadınlara yönelik cinsel saldırı, istismar ve tacizleri protesto etmek için eylem düzenliyor. Eylemciler, ülkedeki bazı siyasilerin cinsel saldırı iddialarına karşı hükümeti yeterli adımları atmamakla eleştiriyor.

Avustralya tarihinin en büyük kadın ayaklanması: Cinsel saldırıları ve tacizleri durdurun

Avusturya'da, bir bakan ve savcının kadınlara yönelik cinsel saldırı, istismar ve taciz iddialarının ardından on binlerce kadın, hükümetin yeterince yaptırımda bulunmadığı gerekçesiyle yürüyüş düzenledi.

Protestolar, bir hafta önce, Başsavcı Christian Porter'ın 1988 yılında bir cinsel saldırı iddiasına konu olmasından sonra başladı. Porter, iddiaları reddetse de ülkedeki binlerce insan bunun aksini düşünüyor.

Gösteriler, 2019’un Şubat ayında bir bakanın ofisinde cinsel saldırıya maruz bırakılığı iddia edilen eski siyasi danışman Brittany Higgins'in davasının ardından iyice alevlendi.

Protestocular, hükümetin cinsel saldırı iddialarına tepkisinin ve yaptırımlarının yetersiz olduğunu savunuyor.

Higgins, Pazartesi günü Parlamento Binası'nın önünde düzenlenen protestolarda konuşarak, "Avustralya'da kadınların maruz kaldığı cinsel şiddetin toplumda korkunç bir kabulü var. Ben parlamento binasında bunları yaşıyorsam, diğer kadınlar bu olayı her yerde yaşayabilir. Benim hikâyemin gazetelerin ön sayfalarında yer alması kadınlar için acı verici bir hatırlatmadır” açıklaması yaptı.

AVUSTRALYA’NIN GÖRDÜĞÜ EN BÜYÜK KADIN AYAKLANMASI

‘4 Mart Adaleti’ olarak bilinen protesto mitingleri, Pazartesi günü öğleden sonra Canberra, Sidney ve Melbourne gibi büyük başkentlerin yanı sıra küçük kasabalar da dahil olmak üzere Avustralya'nın 40 şehir ve kasabasında düzenlendi.

Eylemciler, bunun "Avustralya'nın gördüğü en büyük kadın ayaklanması" olduğunu ifade ediyor.

Pek çok katılımcı afişler taşımasının yanı sıra protesto için siyah giydi. Melbourne'da protestocular, geçtiğimiz on yıl içinde kadına yönelik şiddet sonucu öldürülen kadınların isimlerini listeleyen uzun bir pankart taşıdılar.

Çoğu hükümet milletvekilinin katılmayı reddettiği eylemlere, İşçi Partisi vekilleri ve diğer bazı önde gelen milletvekilleri katıldı.

Parlamentoda meydana gelen cinsel saldırı, istismar ve taciz olayları, cinsiyetçi kültürlere, cinsel saldırı ve tacizin Avustralya toplumunun tüm alanlarında daha geniş bir şekilde nasıl ele alındığına ışık tutuyor.

Eylemciler, hükümetin parlamentodaki cinsiyetçilik ve kadın düşmanı eylemlere yanıt vermede çok yavaş ve etkisiz davrandığını söylüyorlar.

Protestocular, hükümeti, ülkenin en üst düzey hukuk görevlisi olan Porter aleyhindeki geçmiş iddiayı soruşturmaya çağırdı. Porter'ın davasının yanı sıra Avustralya siyasetindeki diğer iddia edilen cinsel saldırılarla ilgili de bağımsız bir soruşturma istiyorlar.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta Başbakan Scott Morrison'a gönderilen bir mektupta, Porter’ın, 1988'de Sydney Üniversitesi'nde düzenlenen bir lise tartışma turnuvasında 16 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği iddia edilmişti. İddialara konu olan kadın, geçen yıl intihar ederek hayatına son vermişti.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten New South Wales Polisi, konuyla ilgili soruşturmanın kapatıldığını duyurmuştu.