Avustralya ve Yeni Zelanda arasında IŞİD krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haklarında mavi bültenle arama kararı bulunan, aralarında IŞİD üyelerinin de bulunduğu Yeni Zelanda uyruklu 3 kişi, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yakalandı. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nın, “Yasa dışı yollarla Suriye’den ülkemize girmeye çalışan Yeni Zelanda uyruklu 3 kişi, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki hudut personelimiz tarafından yakalandı. Yakalananlar arasında yer alan 26 yaşındaki S.A. isimli kadının mavi bültenle aranan IŞİD’li olduğu belirlendi” açıklaması sonrası çifte pasaporta sahip olan kadın, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında diplomatik krize neden oldu. Avustralya’nın, çifte vatandaş S.A.’nın vatandaşlığını iptal etmiş olmasını eleştiren Yeni Zelanda sorumluluk almaya çağırdı. Avustralya ise “Kendi ulusal güvenlik çıkarlarımız önce gelir” dedi. Yeni Zelanda, çifte pasaportu olan S.A.’yı çoktan vatandaşlıktan çıkaran komşusunu sorumluluktan kaçmakla ve sorunları kendilerinin üstüne yıkmakla suçladı.

Konuyla ilgili basın toplantısında konuşan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, IŞİD’linin çifte vatandaşlığı bulunduğunu, 6 yaşındayken Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya gittiğini, oradan da Avustralya pasaportunu kullanarak Suriye’ye girdiğini belirtti.

‘SORUN İHRAÇ ETMENİZDEN BIKTIK’

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüştüğünü söyleyen Ardern, “Söz konusu kişinin vatandaşlığını tek taraflı olarak sona erdirdiklerini öyle öğrendim. Ne yanıt verdiğimi hayal edebilirsiniz” dedi.

Aklı başında her insanın S.A.’nın Avustralyalı olarak göreceğini vurgulayan Ardern, eğer tam tersi olsaydı kendilerinin sorumluluğu üstleneceklerini, Avustralya’nın da böyle davranması gerektiğinin altını çizdi.

​Kadının çocuklarının durumunun ön planda tutulmasını isteyen ve Türk yetkililerle iletişim halinde olacaklarını belirten Ardern, çocukların kimselerinin olmadığı Yeni Zelanda’ya gelmelerinin bir yararı olmayacağının altını çizdi. Ardern, “Yeni Zelanda, Avustralya’nın sorunlarını ihraç etmesinden ciddi anlamda bıktı” ifadesini kullandı.

***

Almanya’nın gözü radikal İslamcıların üzerinde

Almanya’da Federal Emniyet Teşkilatı, 1 Şubat’tan itibaren “tehlikeli” olarak değerlendirilen 596 radikal İslamcının izlendiğini açıkladı.

Bielefeld’de yayımlanan Neue Westfälische gazetesine konuşan Federal Emniyet Teşkilatı’ndan bir yetkili, tehlike potansiyeline sahip radikal İslamcıların sayılarında geçen aylara göre düşüş olduğunu kaydetti. Federal Emniyet Teşkilatı’nın ekim ayı sonunda tehlikeli olarak sınıflandırılan 615 İslamcının tespit edildiğini vurguladı.

Almanya’da terör veya saldırı potansiyeline sahip İslamcıların sayısı 2018 yılında en yüksek düzeye ulaşmıştı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang da geçtiğimiz aralıkta yaptığı açıklamada, Fransa ve Avusturya’da radikal İslamcıların düzenlediği saldırılara işaret ederek Alman güvenlik makamlarının da radikal İslamcılara karşı “çok uyanık” olması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Siyasi nedenlerle önemli suç eylemlerinde bulunabileceği tahmin edilen kişiler güvenlik makamlarınca “tehlikeli” olarak sınıflandırılıyor.