Avustralya’da senatör Lidia Thorpe, parlamentoda sağ yumruğunu havaya kaldırarak okuduğu yemin metninde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’i ‘sömürgeci’ olarak niteledi.

Avustralyalı senatörden yemin metnine dokunuş: “Sömürgeci Kraliçe 2. Elizabeth”

Avustralya’da Aborjin halklarından Gunditjamara mensubu olan senatör Lidia Thorpe, parlamentoda milletvekili yemin metnini okurken ses getiren bir eylem gerçekleştirdi.

Sağ yumruğunu havaya kaldıran Thorpe, “Ben Lidia Thorpe, samimi şekilde, bir sömürgeci olan majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth’e sadık kalacağıma ve bağlı olacağıma ant içiyorum” diyerek İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’i ‘sömürgeci’ olarak nitelendirdi.

Meclis Başkanı Sue Lines, milletvekili yeminini değiştiren Thorpe’un yemini tekrarlamasını istedi. Thorpe, yemininin geçerli olması için tekrar sırasında ‘sömürgeci’ ifadesini kullanmadı.

İngiltere Kraliçesi aynı zamanda Avustralya’da devletin başı konumunda bulunuyor.

Thorpe geçen hafta gerçekleşen yemin törenine mazeret göstererek katılmamıştı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Thorpe’un eylemi için Buckingham Sarayı bir açıklama yapmadı.

BRİTANYALILARIN GELDİĞİ GÜNE ‘İSTİLA GÜNÜ’ DİYORLAR

Arkeologlar, 2017'de, Aborjinlerin Avustralya'ya ilk olarak 65 bin yıl önce gittiğine dair arkeolojik verilere ulaşmıştı.

Avustralya'nın kuzeyindeki Madhjedbebe kayalık alanında yaptıkları kazılarda buldukları el yapımı eşyalar üzerinde çalışan araştırmacılar, bunların en az 65 bin yıllık olduğunu, böylece Aborjinlerin kıtaya sanılandan 18 bin yıl daha önce gitmiş olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788'de kıtaya ayak basmasının ardından yerli halka yönelik büyük katliamlar ve kültürel soykırım yapıldığını vurgulayan Aborjinler, bu tarihi, "İstila Günü" ilan ederek "Avustralya Günü" olarak kutlanmasına karşı çıkıyor.

Avustralya'da Aborjinler yetişkin nüfusun yüzde 2'sini oluşturuyor.