Avusturya ve Türkiye arasında geçen hafta Viyana’da yaşanan şiddet olaylarının ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, AKP yönetimini ülkesinde huzursuzluk tohumları ekmekle suçlayarak, Türkiye'deki sorunların Avusturya'ya ihraç edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi

Avusturya Başbakanı Kurz: Türkiye huzursuzluk tohumları ekiyor

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, geçen hafta Viyana’da yaşanan olayların ardından başlayan kriz üzerine Türkiye’ye eleştiri getiren açıklamalarda bulundu.

Avusturya'nın etnik grupların arasındaki çatışmaları önlemek için kısıtlayıcı göç politikaları izlemeye devam etmesi gerektiğini belirten Kurz, “Mesajım net, Türkiye’den Avusturya ya da Almanya’da yaşayan insanlara yönelik herhangi bir müdahale olmamalı. Biz Avusturya’daki sorunlarımızı kendimiz çözeriz” dedi.

Kurz, AKP yönetimini ülkesinde huzursuzluk tohumları ekmekle suçladı ve Türkiye'deki sorunların Avusturya'ya ihraç edilmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

‘ENTEGRASYON BAŞARISIZ OLDU’

Viyana’daki olayların başarısız entegrasyon politikasının bir sonucu olduğuna inandığını ifade eden Kurz, entegrasyon sorununun sadece Türkçe konuşulan, Türkçe'nin kullanıldığı kuruluşlarda zaman geçiren ve Türk mağazalarında alışveriş yapan yoğun Türk kökenli nüfusun varlığından kaynaklandığını savundu. Kurz şu ifadeleri kullandı:

“Daha birkaç yıl önce Viyana’da insanların neredeyse kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmedikleri semtlerin olduğunu söylemiştim. O zamanlar bu nedenle çok eleştirilmiştim. Sanırım Favoriten bölgesinin sakinleri neyi kastettiğimi anlıyorlardır, zira orada birçok kişi bu tür olaylar yaşanırken kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmiyor. Ben, gelişmelerin böylesine karşı kararlı eylemleri destekliyorum.”

Avusturya merkezli Kurier gazetesinin aktardığına göre Sebastian Kurz ayrıca Avusturya’da sokak çatışmalarına girmek isteyenlere bunu Türkiye’de yapmalarını önerdi.

NE OLMUŞTU?

Avusturya’nın başkenti Viyana'da geçen hafta Türk milliyetçisi olan aşırı sağcı gruplarla Kürt ve solcu gruplar arasında çıkan şiddet dozu yüksek bir kavga çıkmıştı.

Olayların nedeni ise Kürtlerin ve sol görüşlü grupların düzenlediği bir gösteriye aşırı sağcı Türk milliyetçisi grupların saldırı düzenlemesiydi.

Polis iki taraf arasında kalırken gruplar arasında karşılıklı olarak taş, maytap ve cam şişe atıldı. Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer olaylarda 7 polisin yaralandığını ve 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Olay, Avusturya ile Türkiye arasında diplomatik kriz yarattı. İki ülkede karşılıklı olarak büyükelçiler dışişleri bakanlıklarına çağrıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada büyükelçinin "Avusturya güvenlik güçlerinin Türk gençlere şiddet uygulamasından duyulan endişeyi bildirmek üzere" çağrılacağı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca "Viyana'da terör örgütü PKK ve yandaşları tarafından birkaç gündür üst üste gösteriler düzenlenmesi, terörle mücadelede gösterilen samimiyetsizliğin yeni bir tezahürü olmuştur" yorumu yer aldı.