Ekibinden 9 kişiyle birlikte hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, görevi bıraktı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz istifa etti

Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz görevinden istifa etti.

Kurz yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg'i halefi olarak önerirken, ÖVP Genel Başkanı olarak kalmayı ve mecliste liderliği devralmayı planladığını ifade etti. Kurz, kararını "yer açmak" ve ulusun "istikrarlı bir hükümete" sahip olmasını sağlamak için aldığını vurgulayarak, "Şu anda ihtiyacımız olan şey istikrar. Bu yüzden bu açmazın çözülmesine yardımcı olmak, kaosu önlemek ve istikrarı sağlamak için kenara çekilmek istiyorum" dedi.

Kurz’un istifasından önce muhalefet önümüzdeki salı günü Kurz'a karşı gensoru önergesi sunacağını duyurmuştu.

Ülkede Kurz ve ekibinden 10 isme yönelik "rüşvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma" suçlamasıyla çarşamba başlatılan soruşturmanın ardından hükümet krizi gün geçtikçe derinleşmişti.

İktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler, hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Başbakan Sebastian Kurz’un görevi sürdürmeye uygun olmadığını, koalisyonun büyük ortağı Halk Partisi’nin (ÖVP) sorumluluk üstlenerek, başbakanlık için yeni bir isim önermesi gerektiğini söylemişti.

RÜŞVET, YOLSUZLUK VE GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA

Savcılık, rüşvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla Başbakan hakkında soruşturma başlatmıştı.

Savcılık, ülkede 2016-18 döneminde Kurz ve partisinden bazı isimlerin Maliye Bakanlığının bütçesini kullanarak bir gazete ve düşünce kuruluşuna para aktardığı iddiasını soruşturuyor. Söz konusu basın organları marifetiyle Kurz ve partisi lehine kamuoyu yoklamalarının sonuçlarının manipüle edildiği iddiası da soruşturma kapsamında yer alıyor.

Soruşturma nedeniyle 6 Ekim'de, emniyet güçleri, Başbakanlık başta olmak üzere Kurz'un başında bulunduğu ÖVP genel merkezi ve Maliye Bakanlığında aramalar yapmıştı.