Avusturya'da bugün uygulamaya giren Covid-19 kısıtlamaları, aşı olmayanların bazı istisnalar dışında sokağa çıkmasını engelleyecek.

Avusturya'da aşı olmayanlara yönelik sokağa çıkma kısıtlaması yürürlüğe girdi

Avusturya'da aşı olmayanlara yönelik sert önlemler bugün yürürlüğe girdi.

Esas olarak, bugüne kadar aşı olmaktan kaçınanları hedef alana kısıtlama önlemleri uygulamada bu yurttaşlar için sokağa çıkmalarının yasaklaması anlamına geliyor. Aşısız Avusturyalılar, temel ihtiyaç maddeleri ve gıda alışverişi ile işe ve doktora gitmek ve spor yapmak dışında evlerinden çıkamayacak.

Önlemlere uyulması için sıkı denetimler yapılması planlanıyor. Önlemlerin ihlal edenleri 1.450 avroya varan para cezalar bekliyor.

Avusturya’da küresel salgın gittikçe daha vahim bir hale geliyor. Ülkede dün, son 24 saatte belirlenen yeni vaka sayısı 11.522’ye ulaştı ve 100 bin kişi başına bir haftalık vaka sıklığı 850 dolaylarına çıktı.

Avusturya sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein, dün yaptığı açıklamada, hükümetin 10 gün sonra önlemlerin etkisini değerlendireceğini söylemiş ve aşı olmamış yurttaşları en kısa zamanda aşı olmaya çağırmıştı.

Avusturya Şansölyesi Alexander Schallenberg, dün yatığı basın toplantısından, “Durum ciddî (…) Bu önlemleri gönül rahatlığı içinde almıyoruz ama ne yazık ki bu önlemler gerekli” demişti. Schallenberg, gerekli görmeleri halinde eyaletlerin daha katı önlemler alabileceğini belirtmişti.

Başkent Viyana yönetimi de lokantalara gidenler ve 25'ten fazla kişinin katılacağı etkinlikleri için de ek önlemler alınmasını planlıyor.

Sağlık Bakanı, daha sert önlemlerin de alınmasının söz konusu olduğunu ve bunların arasında herkesi kapsayan sokağa çıkma yasağı ilen edilmesinin de bulunduğunu belirtiyor. Bakan, bu yasakla ilgili kararın hafta içinde alınabileceğini kaydediyor.

Avusturya’da halkın yaklaşık yüzde 65’i iki doz aşısını yaptırdı, ancak bu oran AB ortalaması olan yüzde 67’in altında ve İspanya (yüzde (79) ya da Fransa (yüzde 75) ortalamasının çok gerisinde bulunuyor.

Şansölye Schallenberg, Avusturya ortalamasını cuma günü, “utanç verecek derecede düşük” olarak nitelendirmişti.

KISITLAMALAR 12 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERİ HEDEF ALIYOR

Avusturya’da cumartesi günü son 24 saatte 13 binden fazla yeni vaka belirlenmişti. Yaklaşık 10 milyonluk ülkede bu vaka sayısı, küresel salgının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka olarak kayıtlara geçmişti.

Avusturya’da salgının başlamasından bu yana yaklaşık 880 bin kişi hastalandı ve yaklaşık 12 bin kişi hayatını kaybetti.

Alp dağlarıyla özellikle kış mevsiminde turistik bir cazibe merkezi olan Avusturya, kayak ve kış sporları sezonu başlarken, “kırmızı liste” denen koronavirusun bulaşması bakımından sakıncalı ülkeler listesine girmekten çekiniyor.

AJANS BİZİM