Avusturya’da Eylül ayından bu yana süren siyasi kriz, ülke tarihinde ilk kez bir sol partinin koalisyon ortağı olmasıyla çözüldü. Başbakan Kurz, "Siyasal İslam'la tutarlı bir mücadele için seçildik" dedi

Avusturya'da ilk kez bir sol parti koalisyon ortağı oldu

Avusturya'da Eylül ayından bu yana süren siyasi kriz çözüldü. Muhafazakâr lider Sebastian Kurz, Çarşamba günü Yeşiller Partisi'yle uzlaştığını açıkladı. Böylece ülke tarihinde ilk kez bir sol parti hükümete katılmış oldu.

Kurz'un Eylül ayındaki erken seçim öncesinde hükümet ortağı, aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ydi. Özgürlük Partisi lideriyle ilgili bir skandaldan sonra koalisyon sonlandırılmış ve Kurz, güven oylamasını kaybetmişti.

Eylül ayındaki seçimden de birinci parti olarak çıkan Kurz'un Avusturya Halk Partisi (ÖVP), bu sefer merkez soldaki Yeşiller Partisi'yle ittifak yaptı. Böylece ülke tarihinde ilk kez bir sol parti koalisyon ortağı oldu.

Avusturya, Avrupa Birliği içinde İsveç ve Finlandiya'dan sonra Yeşiller'in iktidar ortağı olduğu üçüncü ülke oldu.

Kurz ve Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. ÖVP Genel Başkanı Kurz, "Sizi bilgilendirmek isterim ki bir sonuca ulaştık ve uzlaşı sağlamayı başardık." dedi.

Her iki partiden uzmanların hükümet programına ilişkin son düzenlemeleri tamamlayacaklarını kaydeden Kurz, ÖVP ve Yeşiller koalisyon hükümetinin programının kamuoyuyla paylaşılacağını da söyledi.

Kurz, eylül ayında yapılan seçimlerin sonrasında birinci parti olarak meclise giren bütün partilerle ön görüşmeler yaptıklarını, daha sonra Yeşiller ile doğrudan koalisyon görüşmelerine başladıklarını anımsatarak, her iki partinin birçok açıdan farklı görüşlere sahip olması nedeniyle görüşmelerin zor geçtiğini anlattı.

SİYASAL İSLAM VE DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

İki partinin de ana seçim vaatlerini hükümet programına yansıtacaklarını belirten Kurz, Yeşiller Partisinin iklim değişikliği ile mücadele ve şeffaflık konularını ön plana çıkardığını belirterek, “Halk Partisi olarak biz, çalışan insanların vergi yükünün azaltılması, düzensiz göç ve siyasal İslam ile mücadele hususunda tutarlı bir çizgi ortaya koymak için seçildik” diye konuştu.

avusturya-da-ilk-kez-bir-sol-parti-koalisyon-ortagi-oldu-669631-1.
Avusturya Halk Partisi Lideri Sebastian Kurz

Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler de seçimlerin kazanan iki partisi olarak, farklı görüşlere rağmen sorumluluk üstlenerek hareket ettiklerini, her konuda eşit seviyede olmasa da ortak bir noktada buluşmaya çalıştıklarını aktardı.

Yeşiller Partisi, seçim kampanyasını iklim değişikliği ve çevresel konularda yatırım yapılması üzerine kurmuştu. Anlaşmanın açıklanmasından sonra konuşan Kogler de, "İklim değişikliği konusunda, masaya oturmadan önce aklımıza bile gelmeyecek kadar çok fazla konuda uzlaştık. Avusturya, Avrupa'da ve dünyada iklim değişikliği konusunda liderlik üstlenebilir" dedi.

YEŞİLLER’E 4 BAKANLIK

Kurz'un yeniden başbakan olacağı hükümette Kogler de başbakan yardımcısı olacak, Yeşiller, 15 bakanlıktan 4'ünü alacak. Dışişleri, içişleri, savunma ve maliye gibi kritik bakanlıklar, Halk Partisi'nde kalacak.

Aşırı sağ partiyle süren 17 aylık koalisyon sırasında, göç konularında aynı fikirde olsalar da Özgürlük Partisi'nin Yahudi düşmanı ve yabancı karşıtı söylemleri, Kurz'u zor durumda bırakmıştı.

Sol Yeşiller Partisi'yle anlaşmazlık yaşanabilecek en kritik konunun da göç olması bekleniyor.

HALK PARTİSİ EYLÜL'DEKİ SEÇİMDE OYLARINI ARTIRMIŞTI

Avusturya, Mayıs ayında Kurz başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin dağılmasına neden olan sarsan gizli çekim skandalının ardından yeni hükümeti belirlemek için 29 Eylül'de tekrar sandık başına gitti.

Halk Partisi, oyların yüzde 37,5'ini aldı. Parti bir önceki seçimde yüzde 31 oy almıştı.

Eski koalisyon ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ise büyük bir oy kaybıyla yüzde 17,3'e geriledi. Ekim 2017'deki seçimde parti yüzde 25 oy almıştı.

Sosyal Demokratlar'ın yüzde 21,5 ile ikinci parti olduğu erken seçimde Yeşiller yüzde 12,4 ve liberal Neos da yüzde 7,4 oy aldı.

Avusturya'da Mayıs ayında o dönem hükümet ortağı ve Başbakan Yardımcısı FPÖ lideri Heinz-Christian Strache'nin, bir önceki seçimlerden önce destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ettiği gizli kamera görüntülerinin ortaya çıkmıştı.

Kurz da bu videonun ortaya çıkmasının ardından videonun çekildiği dönemde FPÖ'nün lideri olan İçişleri Bakanı Herbert Kickl'ın görevine son vermiş ve koalisyonu sonlandırmıştı. "Ibizagate" adı verilen skandalın ardından yapılan güven oylamasını ise kaybetmişti.

Böylece 32 yaşında ülke tarihinin, en genç devlet adamı olan ve Avrupa merkez sağının yükselen yıldızı olarak görülen Kurz, 525 gün ile Avusturya'nın en kısa süre görevde kalan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez güven oylaması kaybeden başbakanı olmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe, AA