Avusturya’da, meclis genel kurulunda ilkokul öğrencilerinin türban takmalarını yasaklayan yasa tasarısı, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Liste Pilz oluşumundan iki milletvekilinin oylarıyla mecliste kabul edildi.  Hükümetin, meclisin üçte iki çoğunluğuna ulaşarak yasa tasarısını, anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme çabası, muhalefetin karşı çıkmasıyla basit yasa şeklinde meclisten geçti. […]

Avusturya’da ilkokullarda türban yasağı mecliste kabul edildi

Avusturya’da, meclis genel kurulunda ilkokul öğrencilerinin türban takmalarını yasaklayan yasa tasarısı, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Liste Pilz oluşumundan iki milletvekilinin oylarıyla mecliste kabul edildi. 

Hükümetin, meclisin üçte iki çoğunluğuna ulaşarak yasa tasarısını, anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme çabası, muhalefetin karşı çıkmasıyla basit yasa şeklinde meclisten geçti.

Yasanın anayasa hükmünde değil de salt çoğunlukla basit yasa olarak meclisten geçmesi, yasanın Anayasa Mahkemesine taşınarak iptal edilmesinin yolunu açıyor.

Aykırı davrananlara 440 avroya kadar ceza

“İlkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesi yasaklanmıştır” ifadesine yer verilen yasa metninde, yeni düzenlemeye aykırı davranan ailelerin 440 avroya kadar para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.