Avusturya’da polise teslim olan ve ‘MİT ajanı olduğunu’ öne süren Feyyaz Ö., Yeşiller Partisi eski milletvekili Berivan Aslan, Avusturyalı yazar ve siyasetçi Peter Pilz ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Andreas Schieder’in aralarında bulunduğu bazı kişilere suikast planladığını söyledi.

Avusturya’da siyasetçilere suikast iddiası

Berivan Aslan

BirGün / Avrupa

Avusturya’da ülkedeki kimi siyasetçi ve yazarlara suikast planlandığı iddia edildi.

Avusturya makamlarına teslim olan ve ‘MİT ajanı olduğunu’ öne süren Feyyaz Ö., Berivan Aslan’a suikast hazırlığı içinde olduğunu, MİT’in Aslan’ın yanı sıra Peter Pilz ve Andreas Schieder’e de suikast planladığını iddia etti. Pilz ve Aslan’ın özellikle Avusturya’daki ajan ağları konusunda yaptıkları uyarılar nedeniyle hedef alındıkları düşünülüyor.

Viyana’daki Türkiye Büyükelçiliği ile görüşen SZ gazetesi, büyükelçiliğin konuyla ilgili olarak Avusturya makamları tarafından bilgilendirilmediğini, kendisiyle de herhangi bir temasta bulunulmadığını belirtti. Büyükelçi Ozan Ceyhun’un “iddiaların inandırıcı olmadığını” düşündüğü bildiriliyor.

TOPUZ DAVASINDA TANIK OLMUŞTU

Suikast iddiasını ortaya atan Feyyaz Ö. tartışmalı bir figür. Emekli olana kadar Türk gizli servisinde çalıştığını ve görev için Avusturya'ya geldiğini belirten Feyyaz Ö.’nün MİT ile bağlantısının ne düzeyde olduğu soru işareti. Ancak Feyyaz Ö.’nün Türkiye'ye yabancı olmadığı biliniyor. ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz aleyhine ‘terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Fethullahçı yapıyla bağlantılı olmak’ suçuyla açılan davada tanık olarak ifade vermişti. Topuz, 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

MİT VARLIĞI SORGULANIYORDU

Dava siyasi anlamda da dikkat çekici. Eylül başında Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, ülkede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP karşıtı kişilere ilişkin bilgileri Türkiye’ye sızdıran bir casus yakaladıklarını açıklamıştı.

Daha sonra Ankara aleyhine ciddi iddialar öne sürmüş ve Avusturya'da Türk casusluğuna "yer" olmadığını söylemişti. Açıklamaların arka planında ise Haziran ayında Viyana'da Türkiyeli göçmenler arasında çıkan çatışmalar vardı. Haziran ayında yaşanan olaylardan sonra Viyana, "Türkiye'nin ülkede çatışmalara yol açtığını" kanıtlamak istedi. Resmi makamlar Avusturya'daki MİT eylemlerinin sistemli bir şekilde sürdüğünü iddia ediyor.

ALEVİ DEDESİNE DE TEHDİT

Öte taraftan Avusturya Alevi İnanç Toplumu (ALEVI) tarafından yapılan açıklamada, Avusturya istihbarat birimleri tarafından bildirilen suikast planı kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklama şöyle:

“23 Eylül 2020 tarihinde Avusturya Alevi İnanç Toplumu (ALEVI) Genel Başkanı Yüksel Bilgin Dedemize yönelik ölüm tehdidi haberi Anayasa ve Terörle Mücadele Viyana Devlet Dairesi (LVT) yetkilileri tarafından tarafımıza aktarıldığını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Anayasayı Koruma Dairesi'nden bugün ALEVI Genel Başkanı Yüksel Bilgin Dedemize gelen çağrı sonrası yapılan görüşmede “Avusturya’da saldırı düzenlemek için görevlendirilen birinin hedef kişileri arasında sizin de isminiz var’’ dendi.

Son dönemlerde Genel Başkanımız Yüksel Bilgin ve kurum yöneticilerimize yönelik belirli kurum temsilcileri ve kişiler tarafından yapılmasında sakınca görülmeyen, hatta teşvik edilen itibarsızlaştırma, iftira kampanyası, ayrımcı, kin ve nefret dili ancak bu tür alçakça girişimleri tetikler, cesaretlendirir, azmettirir.

Oluşturulan iklimin ciddiyetini vurgulamak ve tüm yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak üzere bu talihsiz duyuruyu yapmanın da bizim görevimiz olduğu kanaatindeyiz.

2010 yılında Avusturya’da Alevi inancının yasal statüde tanınmasından beri Alevilerin yasal haklarını elde ederek çalışmalarını Hak-Muhammed-Ali yolunda hizmet etme yönünde taviz vermeden sürdüren Avusturya Alevi İnanç Toplumu (ALEVI) olarak tüm farklılıkların bir arada yaşadığı, inanç ve ifade özgürlüğünün sonuna kadar kullanıldığı ülkemiz Avusturya‘da ayrımcılıkla mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğimizi, Avusturya Anayasası ve hukuk sistemine olan güvenimizi vurguluyoruz.’’

Konuyla ilgili olarak görüşme yaptığımız Yüksel Bilgin, polisin konuyla ilgili açıklama yapmadığı ama polis koruması önerdiğini, kendisine yönelik tehdidin Feyyaz Ö.’nün iddialarıyla bağlantılı olduğunu düşünmediğini belirtti. Bilgin’in evinin bulunduğu bölgedeki tüm polis karakollarının da olayla ilgili bilgilendirildiği bildirildi.