Avusturya’da dernek faaliyeti yürüten 211 Türk kültür merkezi, cami ve eğitim enstitüsü mercek altına alındı. Denetlemelerde milyonlarca avro vergi açıkları ve bu derneklerden Türkiye’deki vakıflara para aktarılması iddiası soruşturuluyor.

Avusturya’daki 211 Türk-İslam derneğine maliye soruşturması

BİRGÜN AVUSTURYA

Avusturya’da, ATİB’e (Avusturya Türkiye İslam Birliği) bağlı bir camideki etkinlikte Çanakkale Savaşı anmasında çocukların savaşı canlandırdığı görüntülerin Avusturya medyasında yer almasıyla başlayan tartışma yeni bir boyut kazandı. Avusturya Maliyesi'nin 211 Türk derneğini takibe aldığı ileri sürüldü. Derneklerle bağlantılı milyonlarca avro tutarında bir vergi açığı olduğu iddia edilirken, Türk derneklerinin önemli bölümünün 'Kamu yararına çalışır, kâr amacı gütmeyen' statülerinin iptali ile karşı karşıya olduğu düşünülüyor.

MALİYE BAKAN BLÜMEL: BÜYÜK BİR SUİSTİMAL VAR

Vergi müfettişleri ülke çapında, yasada yer alan “yasaklanmış yurtdışı finansmanı“ çerçevesinde 2019 yılının ilk yarısından bu yana Türk-İslam derneklerine yönelik denetleme yapıyorlar. Bugüne dek 211 dernek inceleme altına alındı. Avusturya’da yayınlanan Kronen Zeitung gazetesine demeç veren Maliye Bakanı Gernot Blümel sonuçların endişe verici olduğunu belirterek şunları söyledi: “Büyük bir suistimal görüyoruz. Sonuç olarak, tüzükteki ciddi eksiklikler nedeniyle denetlenen işletmelerin yüzde 40’ında kâr amacı gütmeyen statünün iptali için harekete geçtik. Ek olarak, milyonlarca avro vergi açığı da söz konusu. Kara koyun tüm gönüllü çalışmaların imajına zarar veriyor”

Habere göre maliyenin kıskacındaki Türk derneklerine yönelik yapılan denetlemelerde “bağış” adı altında vergi avantajlarından yararlandıkları ortaya çıktı. Düğünler ve haccın ticaret öğesi olarak kullanıldığına işaret edilen açıklamalarda yasal boşluklar sayesinde söz konusu derneklerin Avusturya’dan Türkiye’deki vakıflara sermaye aktarımı gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avusturya’ya uzanan kolu olarak görülen İslam Federasyonu ve Avusturya Türk İslam Birliği’nin (ATİB) denetlemelere tabi tutulduğu bildirildi.

UYUM BAKANI RAAB: KÜSTAHLIK

Entegrasyon Bakanı Susanne Raab konuya ilişkin yaptığı açıklamada sert ifadelere yer verdi: Raab, “Türk dernek ağlarına yönelik bu darbe, Avusturya’daki Türk-İslam derneklerinin nasıl bir küstahlıkla faaliyet içinde olduklarını ve Türkiye ile Avusturya’daki dernekler arasındaki para akışının ne kadar belirgin olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” diye konuştu.

ATİB UZUN ZAMANDIR ELEŞTİRİLİYORDU

Avusturya’daki Müslüman derneklerin çatı kuruluşu ve Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avusturya’daki yapılanması olarak görülen Avusturya Türkiye İslam Birliği’nin (ATİB), 2016 yılında Viyana’nın en büyük camilerinden birisinde Çanakkale Savaşı’nı anmak için düzenlenen etkinliğin fotoğrafları 2018'de basına yansımış ve ülkede büyük tepki uyandırmıştı. Bunun üzerine Avusturya hükümeti ülkedeki camiler ile ilgili araştırma başlatmış ve 7 cami kapatılmıştı.

ATİB VE IFW AÇIKLAMA YAPTI

İddiaların odağındaki ATİB Başkanı Fatih Yılmaz, iddialarla ilgili olarak “Anayasal bir devlette yaşıyoruz. Suiistimal varsa, açık cezalar veriliyor. Ancak, devam eden mali işlemlerde bize bile herhangi bir bildirimde bulunulmamışken medyada fiilen yargılanıyor olmamız uygunsuz” dedi. Viyana'daki İslam Federasyonu (IFW) da haberlere benzer şekilde tepki gösterdi. IFW Başkanı Mehmet Arslan, "Dünkü basın haberlerinden, diğer şeylerin yanı sıra, IFW derneklerine karşı cezaların verildiğini anladım. Ancak buna karşılık gelen bir bildirimimiz yok" diye konuştu. Arslan, medyada çıkan haberlerin seçim malzemesi olarak kullanıldığını da iddia etti.