Son 3 haftada, Avrupa’da 8 kişi ‘selefi terör' kurbanı oldu. 16 Ekim’de, Paris’te öğretmen Samuel Paty’nin İslam Peygamberi Muhammed’in resimlerini gösterdiği için kafası kesildi. 18 yaşındaki Çeçen Abdullah Anzavur vurularak öldürüldü. Babası el Kaideli, kendisi ise Hamas’a yakındı. Saldırganın resimleri, İdlib’deki gösteride taşındı.

29 Ekim’de Fransa, Nice’deki Notre-Dame Kilisesi’nde 3 kişi bıçakla öldürüldü. Polis, yaralananların da olduğu saldırıda, tekbir getirip öldürdüğü kişilerden birinin başını kesmeye çalışan 21 yaşındaki İbrahim el-Uveysavi’yi vurdu. Tunus, “Saldırı, ‘Güney Tunus el-Mehdi Örgütü’ adlı yapı tarafından organize edildi” dedi. Saldırganının 20 Eylül’de, İtalya’nın Lampedusa Adası’na ve 9 Ekim’de Fransa’ya geçtiği kaydedildi.

Son olarak Avusturya’nın başkenti Viyana’da, 2 Kasım akşamı, bir sinagog yakınlarındaki 6 farklı noktada gerçekleştirilen silahlı saldırılarda 4 sivil yaşamını yitirdi, 22 kişi de yaralandı. Eylemi en az 3 kişinin gerçekleştirdiği açıklanırken, saldırganlardan biri polis tarafından etkisiz hale getirildi. 14 kişi gözaltına alındı. Henüz diğer saldırganlara ilişkin bir gelişme yok!

Saldırıyı IŞİD üstlenirken, yayın organları Amaq, Abu Ddagnah al-Albany’i kod adlı Kujtim Fejzulai’nin bir fotoğrafını yayımladı. Üstünde tabanca, makineli tüfek ve pala vardı. Örgütün Telegram hesabında da militanın, IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’ye bağlılık sözü verdiği bir videosunu paylaştı.

AVUSTURYA SALDIRGANI CİHADİZM TERAPİSİ ALIYORDU

Saldırgan, henüz geçen yıl IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitme girişimi nedeni ile 22 ay hapis cezası almış ama 7 ayda salıverilmişti. Avusturya Parlamentosu, Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Arslan, saldırgana ilişkin verdiği bilgide, “Defalarca cihadizm terapisi görmüş, radikalizmden uzaklaştığı konusunda rol yapmıştı” dedi. Falter gazetesi ise Viyana’da doğup büyüyen saldırganın, ülkede IŞİD’e katılmak isteyen 90 kişiden biri olduğunu ve istihbarat takibinde bulunduğunu yazdı.

Abu Ddagnah al-Albany’nin Türkiye’den de sınırdışı edildiği de ortaya çıktı. Aynı zamanda Makedon vatandaşıydı. Slovakya’dan mermi almak istemişti. Eylem sonrasında, St. Pölten bölgesinde 18 eve baskın düzenlendi ve 14 kişi gözaltına alındı. Öte yandan, İsviçre polisi Viyana saldırısına ilişkin, Zürih’teki Winterthur kasabasında 18 ve 24 yaşlarındaki 2 kişiyi gözaltına aldı. Almanya da IŞİD konusunda alarma geçti. İstihbarat raporuna göre örgütte büyük hareketlilik var.

IŞİD son bir haftada Avrupa dışında Mozambik’te bir kilise ve Afganistan, Kabil’de üniversite saldırıları gerçekleştirdi. Gelişmelerin tümü ipuçları veriyor:

“IŞİD BİTTİ Mİ?” SORUSUNUN KARŞILIĞI

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) IŞİD’in Suriye’de kontrol altında tuttuğu son kasaba Baghuz’un 23 Mart 2019’da tamamen temizlendiğini duyurmuştu. Bu IŞİD’in, 5 yıllık devlet serüveninin sona erdiğini ve askeri olarak bittiğini gösteriyordu. Ancak IŞİD’ciler, “Bu, asla sonu gelmeyecek bir ruh, akım ve felsefe” diyordu. Örgütün hücrelere çekileceği ve zamanı geldiğinde yeniden ortaya çıkacağı yönündeki öngörüler gerçek oldu.

SURİYE’DE BİR KEZ DAHA ETKİN

Ayrıca, Avusturya saldırganının 2019’da örgütlenmek için Suriye’ye geçmesi, örgütün Irak dışında yayıldığı yerlerden birinde yeniden aktif bir sürece girdiğini anlatıyor. Taktik olarak şiddet yöntemleri baki kalmakla birlikte, mobilize bir hareket tarzı oluşturdukları anlaşılıyor.

HEPSİ AYNI: IŞİD DEĞİL RADİKALİZM

IŞİD, tüm selefi akımlar gibi el Kaide’nin karnından çıktı. O nedenle artık IŞİD yerine, radikal İslam’dan söz etmek daha doğru. Çünkü el kaide, el Mehdi ya da diğerleri IŞİD’den farklı değil. Birileri ile de sürekli temastalar.

BÜYÜK BİR YOL HARİTASI

Avusturya saldırısı, radikal İslamcıların Suriye’den başlayıp, Mağrip ülkelerine ve Türkiye’ye uzanan geniş alanını gösteriyor. Avrupa’da; Makedonya’dan İtalya’ya izleri sürülebilen çift taraflı bir yol haritası bu!

AVRUPA’DA ROMANTİZM, TÜRKİYE’DE KUTUPLAŞTIRMA

Radikal İslam’ın Avrupa siyasetinin romantizmi sayesinde alan bulduğu açık. Şimdi bir kez daha telaşla o alan kapatılmaya çalışılıyor. Türkiye’de siyasetin dili ise onlara cesaret veriyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye dışında da ümmet ve millet temelinde bir kutuplaşma yaratıyor. Sık sık; Avrupa ve dünyanın bedel ödeyeceğinden söz ediyor.

IRKÇILAR BESLENİYOR

Radikal İslam, tüm dünyada faşizmin ekmeğine yağ sürüyor, ırkçılara geniş bir manevra alanı sağlıyor ve göçmen karşıtlığı ile İslamofobiyi körüklüyor. Radikaller, tüm halklara kaybettiriyor.

“YENİ BİR DÖNEM Mİ?” ENDİŞESİ

Saldırılar genelinde temel bir kaygı var: Dünyada yeni bir dinci saldırılar dönemi mi başlıyor? Eğer böyleyse, hangi saikle olduğu da yakın zamanda anlaşılacaktır.