Avusturya seçime gidiyor

Cevahir Yıldız / Salzburg

Avusturya’da pazar günü erken genel seçim var. 8 milyon 858 bin nüfuslu ülkede 6 milyon 400 bin 993 seçmen oy kullanacak. Seçmen yaşının 16 olduğu ülkede 1 milyonun üzerinde göçmen de sandığa gidecek. Seçim barajının yüzde 4 olduğu ülkede katılım oranı da merak konusu. 2017’deki son genel seçimde katılım oranı yüzde 80’leri bulmuştu.

Parlamentoda bulunan ve seçime katılacak partiler; Sosyal-Demokrat parti (SPÖ), Muhafazakâr Halk Partisi (ÖVP), Özgürlükler Partisi (FPÖ), Yeni Avusturya ve Liberal Forum (NEOS), Liste Peter Pilz (Jetzt). Parlamento dışında bulunan ve Avusturya genelinde 2600 imzayı topladıkları için seçime katılmaya hak kazanan partiler ise Yeşiller Partisi, Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) ve WANDEL.

BİR KASETLE ERKEN SEÇİME

Avusturya’yı erken seçime sürükleyen kriz İbiza skandalı ile başladı. 18 Mayıs’ta 2017 yazında İspanya’nın Ibiza adasında bir yazlıkta yapılan görüşmenin kayıtları basına sızdı. Kasette Avusturya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache ile Rus oligarkının kadın yeğeni arasındaki pazarlık vardı. Strache’nin seçim öncesi destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ettiği yer alıyordu kasette. Heinz-Christian Strache istifa etti. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da FPÖ ile kurulan koalisyonun sona erdiğini, erken seçime gidileceğini açıkladı.

Bu esnada Avusturya’da solun durumu iç açıcı değil. Ana muhalefet sosyal demokrat parti SPÖ parti içi yönetim değişikliğine gitti, Dr. Pamela Rendi Wagner genel başkanlığa geldi. Ama parti içi farklı seslerin ortaya çıkması bütünlüklü bir muhalefetin önünü tıkadı. Yeşiller Partisi’nin parlamento dışında oluşu, Yeni Avusturya (NEOS) ve Liste Peter Pilz (Jetzt) partilerinin geniş halk kitlelerine ulaşamaması bu seçimlerin sol için de zor geçeceğinin göstergesi.

TEK BAŞINA İKTİDAR OLMA HAYALİ

İktidardaki Muhafazakâr Halk Partisi’nin genel başkanı ve eski Başbakan Sebastian Kurz bu durumu lehine çevirmek için halktan tek başına iktidar olmayı ısrarla istiyor. Ama olay görüntülerin ortaya çıktığı dönem ve son dönemdeki gelişmeler ile ülkenin seçime gitmesi akıllara şu soru işaretini getiriyor: Acaba hükümetin büyük ortağı durumdan ne zaman haberdar oldu?

Seçimlere beş gün kala eski Başbakan ve diğer partilerin kamuoyu yoklamalarındaki çıkan sonuçlar Eski Başbakanın umduğu sonuçlara ulaşamayacağını gösteriyor. Muhafazakâr Halk Partisi’nin yüzde 30 üzerinde oy alması kesin gibi ama bu oran tek başına iktidarın önünü açmayacak gibi görünüyor. Anketlerde özellikle genç nesil ve şehirlerde yaşayan halkın Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeşiller Partisi’ni tercih ettiği ama bu tercihin ülke geneline yansımadığı gözlemleniyor. SPÖ ve Yeşillerin tahmin edilen oy oranları sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 12.

Her seçim döneminde olduğu gibi Türkiye kökenli adayların da ön plana çıktığı seçimlerde Sosyal Demokrat Parti mevcut milletvekilleri Selma Yıldırım, Nurten Yılmaz; Yeşiller Partisi’nden Alev Korun ve Berivan Aslan; Avusturya Komünist Partisi Zeynep Arslan’ı aday gösterdi. Muhafazakâr Halk Partisi, Yeni Avusturya ve Liberal Forum’un seçilebilecek yerden Türkiye kökenli aday çıkarmaması dikkat çekti.