Avrupa Konseyi’nin hazırladığı rapora göre Avusturya, “yolsuzlukla mücadele” etme konusunda başarısız oldu. Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), “Avusturya, 2017'de yapılan 19 tavsiyeden yalnızca ikisini tatmin edici bir şekilde uyguladı”

Avusturya yolsuzlukla mücadele etmede yetersiz

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Avusturya’nın yolsuzlukla mücadelede "genel olarak yetersiz" ilerleme kaydettiği belirtildi.

Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), Avusturya'nın adli ve siyasi suistimalle mücadele konusundaki tavsiyelerini uygulamada başarısız olduğunu söylüyor.

Dört yıl önce, Avrupa Konseyi organı, parlamento üyeleri, yargıçlar ve savcılar arasındaki yolsuzluğu önlemek için AB üyesi devlete tavsiyelerde bulundu.

GRECO, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Avusturya, 2017'de yapılan 19 tavsiyeden yalnızca ikisini tatmin edici bir şekilde uyguladı veya tatmin edici bir şekilde ele aldı" ifadelerini kullandı.

Avusturya’daki 2019 parlamento seçimlerinden sonra, ülkede çıkar çatışmaları veya mal beyanları hakkında bir davranış kuralları belirleyerek siyasi yolsuzlukla "ciddi şekilde başa çıkmaya" teşvik edildi. Ülkeye ayrıca yasama sürecini daha şeffaf hale getirmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

GRECO, Avusturya'nın milletvekilleriyle ilgili yolsuzlukla mücadele tedbirlerinin uygulanmasında kaydettiği “ısrarlı ilerleme eksikliğinden pişmanlık duyuyoruz” ifadesiyle ülkenin yolsuzlukla mücadelede gelişme göstermediğinin altını çizdi.

Bu arada yargıç ve savcılarla ilgili olarak GRECO, 2018 yılından bu yana öngörülen "önemli sayıda tedbirin hala sonuçlandırılmamış olmasından endişe duyulduğunu da ekledi. Genel olarak raporu yayınlayan grup, Avusturya'nın tavsiyelere uyum düzeyinin "küresel olarak yetersiz" olduğunun da altını çizdi.

Ancak raporda, Avusturya yargıçlarının aynı anda hem siyasi hem de etik pozisyonlarda bulunmasının artık yasak olduğu belirtildi.

"MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE TAVSİYELER UYGULANMALI"

GRECO, Avusturya'dan olağanüstü tavsiyelerinin "mümkün olan en kısa sürede ve bu yıl en geç 30 Eylül'e kadar" uygulanmasına ilişkin bir ilerleme raporu sunmasını istedi.

Bulgular, Avusturya Maliye Bakanı Gernot Blümel'in evinin yetkililer tarafından aranmasından sadece iki hafta sonra geldi.

Mahkemeler, Şansölye Sebastian Kurz'un yakın müttefiki Blümel'in muhafazakar partinin küresel kumar devi Novomatic'in gizli finansmanına karıştığından şüphelenmişti. Blümel üzerine atılan iddiaları reddetti.

Şansölye, savcıları yargı sürecini siyasallaştırmakla suçlayarak maliye bakanını da savundu.

Bu arada, aşırı sağ Özgürlük Partisi ile koalisyon olan Kurz'un ilk hükümeti, 'İbizagate' olarak bilinen yolsuzluk skandalının ardından Mayıs 2019'da dağıldı.