Sebze Üretim Tekniği Bölümü mezunu Haliloğlu’nun atandığı Türkiye Uzay Ajansı’nın raporlarında, “Uzman personel sayısının azlığından” şikâyet edildi.

Ay’a iniş için liyakat eksik

Mustafa BİLDİRCİN

Deprem sarsıntılarını, “Erdoğan’a teşekkür edilmemesine” bağlayan Sebze Üretim Tekniği Bölümü mezunu İlyas Haliloğlu’nun Başkanlık Müşaviri olarak görev yaptığı Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) 2021 faaliyet raporu yayımlandı. Rapora göre idare, “Kurum içerisindeki uzman ve deneyimli personel sayısının azlığı” ile “İhtiyaç duyulan alanlarda nitelikli personel temininde güçlük yaşanmasından” şikâyet etti. 2021’de 290 milyon 295 bin TL’lik harcama yaptı. TUA’nın geçen yılki toplam harcamasının yüzde 93,52’si, “Sermaye Transferi” kaleminden gerçekleştirildi.


AR-GE PAYI 210 MİLYON TL

TUA’nın raporunda, idarenin 3 milyon 426 bin TL’lik mal ve hizmet alımı harcamasında bulunduğu kaydedildi. Kurumun sermaye gideri ise 1 milyon 587 bin TL oldu. İdarenin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan, 210 milyon 639 TL’lik “Uzay ve Havacılık AR-GE Faaliyetleri Payı” aldığı bildirildi.

UZMAN PERSONEL AZLIĞI

İdarenin, “Kurumsal Kabiliyet ve Kapasitenin Değerlendirilmesi” adı altında paylaştığı ve “zayıflık” olarak değerlendirdiği unsurlar ise dikkat çekti. Buna göre, “Kurumsal yapılanma sürecinin henüz tamamlanmamasını” zayıflıklar arasında değerlendiren kurum, “Kurum içerisinde uzman ve deneyimli personel sayısının azlığı” konusunu da zayıflık olarak değerlendirdi.

MÜSTAKİL YERLEŞKESİ YOK

TUA’nın, “İhtiyaç duyulan alanlarda nitelikli personel temininde güçlük yaşanması” da dahil zayıflık olarak değerlendirdiği diğer bazı unsurlar ise rapora şöyle yansıdı:

• Mevcut bilgi teknolojilerinin yetersizliği ve güncel teknolojilerin henüz kurum bünyesine kazandırılmamış olması,
• TUA’nın müstakil bir yerleşkeye sahip olmaması,
• Kurum içi yeterli, etkili ve standart bir kontrol sisteminin tam olarak kurulmamış olması,
• Bilişim altyapısının TÜBİTAK tarafından sağlanması,
• Kurumun uzay ekosisteminde gelişmiş ülkeler ile ortak geliştirme ve üretim yapma ile uygulama projelerine başlamamış olması.