İzmir Çeşme'deki dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu mevkiinde bulunan sit alanının imara açılmasına karşı açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Planların hukuka aykırı olduğu belirtilen kararda, “Planların uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğabilir” denildi.  Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise, “Doğamızı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Aya Yorgi Koyu’nun imara açılmasına yargı dur dedi:  Telafisi güç zararlar doğabilir

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Aya Yorgi Koyu mevkiinde bulunan sit alanının imara açılmasına karşı açtığı davada mahkeme kararını verdi. İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu belirtilen kararda, “Planların uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğabilir” denildi.

Kararda, “Yürürlükteki koruma amaçlı imar planlarının yoğunluk arttırıcı olduğu ve bu sebeple üst ölçekli plan kararlarına ve planların kademeli birliktelik ilkesine uygun değil. İmar bütünlüğü açısından çevredeki imar planı kararlarına ilişkin bir değerlendirmeyi içermiyor. Çevredeki koruma statülerini dikkate almıyor. Sosyal altyapı alanının azaltılarak gelişme konut alanı yaratılmasının yoğunluk artışına sebep olacak. Kaldırılan rekreasyon alanına hizmet etki alanı eşdeğer yeni bir alanın, yüzölçümü ve konum özellikleri korunarak ayrılmadığı görüldü” ifadelerine yer verildi.

KAMU YARARINA AYKIRI

Kararda ayrıca şöyle denildi: “Planların sit alanları koruma statüsü çerçevesinde bölgenin doğal niteliğinin, ekolojik değerlerinin, peyzajının ve siluetinin tahrip edilmesi yönünde riskler içermesi hususları dikkate alındığında planların bu yönlerden şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan bütünlüğüne ve kamu yararına aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

YAĞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ

Çeşme Belediyesi Başkanı Ekrem Oran, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz belediye olarak bölgenin imar planı yapılmasına yönelik görüş vermiştik. Ama maalesef değişiklik imar şehircilik ilkelerine göre yapılmadı. Askıya çıkan imar planlarıyla, tamamı yeşil alan, rekreasyon oranı ve sosyal donatı alanı gibi kalması gereken yerlerin imara açıldığını gördük. Bu yüzden planlara karşı çıktık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile planlara dava açtık. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Planların iptali için mücadelemiz sürecek. Yağmaya izin vermeyeceğiz. Doğamızı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Çeşme İlçesi'nde Dalyan ve Sakarya mahallelerini kapsayan Ayayorgi Mevkii'ne yönelik imar planı değişikliğini askıya çıkardı. Değişiklikte üçüncü derece sit alanında yer alan ve ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ kapsamındaki tarım arazisi ve zeytinlik vasfındaki bu yerler imara açıldı. Kararla, yapılaşma hakkı 0.30 olarak belirlenen alanda 2 katlı villalar yapılabilmesinin önü açıldı.