Brüksel’deki Sol Forum’da eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı. Aşı patentinin kaldırılmasının talep edildiği forumda kadın hakları için kampanyalar yapılması kararı alındı.

Ayağa kalk çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa solunu Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya getiren 5’inci Avrupa Sol Forumu’ndan dayanışmayı ve mücadeleyi yükseltme çağrısı çıktı. 26-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen ve Avrupa genelinden sol, yeşil ve ilerici yapıların katılımıyla yapılan forumda eşitsizliğe karşı mücadele ve iklim krizini durdurmaya yönelik adımların önemi vurgulandı.

Neoliberal sistemin yetersizlik ve çelişkilerini ortaya çıkaran Covid-19 salgın koşullarında gerçekleşen forumda askeri harcamalardan göçmen krizine ve Küba’ya yönelik ambargoya kadar pek çok konu masaya yatırıldı.


SİLAHA DEĞİL İNSANA YATIRIM

‘Askeri harcamalardan sosyal harcamalara yönelik bir geçişe olanak sağlayan bir silahsızlanma’ perspektifinin savunulduğu sonuç deklarasyonunda, ‘doğdukları yerleri terk etmek zorunda bırakılan ve insan kaçakçılığına maruz kalan insanların desteklenerek iltica haklarının güvence altına alınması’ ve Küba gibi ülkelere yönelik insanlık dışı Amerikan ambargosunun hemen kaldırılması talep edildi.

Temel insan haklarının vurgulandığı sonuç metninde Türkiye’de ‘muhalefete yönelik sistematik baskıların ve özgürlüklerin kısıtlanması durumuna ilişkin kaygılar’ dile getirildi.

KAMUSAL HİZMET SAĞLANMALIDIR

Forumda yapılan değerlendirmeler ışığında, “kemer sıkma paradigmasıyla milyonları perişan eden neoliberal bir Avrupa modelinin çözülmesi” zorunluluğu dile getirilirken, kamu hizmetlerinin güçlendirilerek ücretsiz sağlığın savunulduğu yatay ve dayanışma temelli bir Avrupa önerisi paylaşıldı.

Kadın haklarının güvence altına alındığı, bakım işlerinde ortak sorumlulukların esas alındığı ve refahın eşit dağıtıldığı bir toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan Forum, “kadın özgürce yaşayana kadar gerçek bir demokrasinin” elde edilemeyeceğini vurguladı.

Kolektif güvenlik kavramına vurgu yapılarak insanlığı yeni bir Soğuk Savaşa götürecek büyüyen uluslararası gerilimlere karşı barış için mücadele önerisi dile getirildi.

Forumda yapılan diğer öneriler arasında, Yeşil Eylem Planının uygulanması, istihdam yaratmayı öncelik haline getiren bir ekonomi ve finansal piyasaların düzenlenmesi bulunmakta.

ACİL EYLEM PLANI DEKLARASYONU

Forum deklarasyonunda yer alan eylem planında ise atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

• 7 Nisan Dünya Sağlık Günü’ne yönelik uluslararası aşılamaya hız kazandıracak şekilde aşı patentlerinin kaldırılması dahil ücretsiz nitelikli sağlığa erişim hakkına yönelik çalışmalar yapılacak.

• 1 Mayıs’ta emek örgütlerinin planlamalarına katılım sağlanacak.

• Haziran ayındaki NATO zirvesine paralel bir Madrid Barış Zirvesi organize edilecek.

• COP’un iklim krizine karşı mücadelede gerçekçi ilerlemeler kaydetmesi için toplumsal ve siyasi baskı oluşturulacak.

• Her bir Avrupa Ülkesinin GSYH’nın en az yüzde 2’sinin kültür ve sanata harcanması için kampanya yürütülecek.

• Demokrasi kriziyle mücadele için kampanya sürdürülecek.

• Sağın ve aşırı sağın kadınların kazanılmış haklarına ve feminizme karşı saldırılarına karşı kampanya başlatılacak.

• Avrupa’da pandeminin emek ilişkileri ve ücretlere etkisi üzerine bir analiz hazırlanacak.

***

Sol partilerin 17 yıllık ittifakı

Avrupa Solu Partisi (Europeasn Left-EL), Avrupa genelinde sol, sosyalist partilerin bir araya gelmesiyle 8 Mayıs 2004 tarihinde Roma’da kuruldu. Avrupa solunun çatı partisi olan ASP bünyesinde yer alan partilerden bazıları şunlar: Almanya Die Linke, Estonya Sosyal Demokrat Partisi, Fransa Komünist Partisi, SYNASPISMOS (Sol İttifak /Yunanistan), Komünist Yeniden İnşa Partisi (PRC /İtalya), Sol (Lüksemburg), Avusturya Komünist Partisi, Slovakya Komünist Partisi, Birleşik Sol (İspanya), Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (Çek Cumhuriyeti), SOL Parti (Türkiye).