Şiddet ve kaostan beslenen unsurlar futbolumuzun içinde olduğu sürece bu olaylar devam edecek

Ligin 30. haftasının en güzel golünü Kayserisporlu Furkan attı. Haftanın oyuncusu hat-trick yapan Rodallega olurken, haftanın teknik direktörü Mustafa Reşit Akçay’dı. Haftanın takımı olarak Trabzon deplasmanında sezonun en rahat galibiyetini alan Fenerbahçe olacaktı ki olanlar oldu. Adamın teki sahaya girip maçın hakemini darp edebiliyorsa, protokol tribünündeki yöneticiler öldüresiye dövülebiliyorsa, futbolda şiddeti önlemek için icat edilen 6222 de, passolig saçmalığı da hükümsüzdür.
Kasımpaşa’nın ardından sahasında Bursaspor’u da yenen Kayserispor, bu sezon ilk kez üst üste iki maç kazanırken puanını 32’ye yükselterek hedef takım olmaktan kurtuldu. Hamza Hamzaoğlu ile yükselişe geçerek UEFA Avrupa Ligi konusunda heveslenen Bursa, son üç maçını da puansız kapatarak 5. sıranın 9 puan gerisine düştü.

Lig tarihinde 5 kere karşı karşıya gelen ve hiç yenişemeyen Osmanlı ve Antalya Ankara’da karşı karşıya geldi. Osmanlıspor maçı farklı kazanarak aralarındaki beraberlik serisini bozarken, Lig’deki yenilmezlik serisini de 12 maça çıkardı. Maçın tamamında topa daha fazla hâkim olan ancak 3. bölgede hiçbir varlık gösteremeyen Antalya, rakibinin hızlı hücumlarına engel olamadı. Tarihi farka kaleci M’Bolhi engel oldu.

Sivas 2-0 öne geçtiği karşılaşmada üstünlüğünü koruyamadı ve Başakşehir deplasmanından evine bir puanla döndü. Önce Akhisar sonra da Gençlerbirliği’ni ağırlayacak olan Yiğidolar’ın artık puan kaybetmeye kredisi kalmadı. Direklere ve rakip kaleciye takılan Başakşehir beraberlik sayısını daha erken bulabilse belki maçı da kazanabilirdi.

Ligin sonları yaklaştıkça oyun kalitesi düşen Beşiktaş, Akhisar deplasmanında bir puanı Cenk Tosun’un son dakika golüyle kurtardı. 3 gol attığı deplasmandan galibiyet çıkaramaması Beşiktaş’ın savunma zafiyetinin göstergesi. Ancak ne olursa olsun son saniyelerde alınan puan Beşiktaş’a kalan haftalarda bir beraberlik hakkı daha kazandırdı. Akhisar geriye düşmesine rağmen oyundan kopmayarak inatçılığının mükâfatını aldı. Soner’in yarı sahadan yaptığı vuruşun direkten dönmesi de Beşiktaş için şans anıydı.

Mersin İdman Yurdu evinde Eskişehirspor’a yenilerek matematiksel olmasa da psikolojik olarak küme düşen ilk takım oldu. Eskişehir’e ikinci yarıdaki oyunu galibiyeti getirse de koca bir 45 dakika korner kullanamayan, kaleye şutu olmayan bir takımın kalan 4 maçının 3’ünü kazanması kolay değil.
Konyaspor evinde Rize’yi mağlup ederek UEFA Avrupa Ligi’ne katılmayı garantiledi. Gelecek hafta lig üçüncülüğünü de ilan edebilir. Ligin ikinci yarısının en kötü takımlarından Rize’nin ateş hattıyla arasındaki fark 5 puana düştü.

Olaylı Trabzon maçından beri galibiyeti olmayan Galatasaray nihayet kazandı. Hafta içi Kupa maçındaki iyi oyunu Kasımpaşa karşısında da devam ettirip 7 hafta sonra kazanan son şampiyon, bu galibiyetle lig beşinciliği yolundaki rakibinin hem puan olarak hem de ikili averajda önüne geçti. Kasımpaşa tam da toparlandı derken art arda aldığı mağlubiyetlerle Avrupa yolunda rakiplerinin gerisine düştü. Tekrar yarışa dahil olmak için gelecek hafta Osmanlı’yı yenmek zorunda.

Gençlerbirliği’nin bu haftaki kurbanı Gaziantep idi. Karcemarskas’ın tüm çabasına rağmen Alkaralar sahadan 3-1 galip ayrıldı. İkinci yarıya ligin dibinde başlayıp lig beşinciliği yarışına dahil olmak eşine az rastlanır bir durum.

Ve Trabzon - Fenerbahçe maçı... Trabzonspor’un 3 Temmuz sonrası ayarları bozuldu. Haksızlığa uğramışlık hissinin arkasına sığınan koca camia sportif açıdan her gün biraz daha eridi. Nasıl oluyor da hiç kimse bu takımın 23 Ağustos 2010’dan beri Fenerbahçe’yi yenemediğini, 9 maçtır gol dahi atamadığını konuşmuyor. Sportif başarısızlığın nedenlerini araştırıp önlem almak yerine şiddete zemin hazırlayan açıklamalar yapmanın sonucu Avni Aker’de tamamlanamayan ikinci Fenerbahçe maçı... Yaşananlar hakemin maçı neden 88. dakikada bitirmediği ya da yapılanların kendi takımına zarar verdiği düzeyinde tartışıldığı sürece söyleyecek söz de kalmıyor. Şiddet ve kaostan beslenen unsurlar futbolumuzun içinde olduğu sürece bu olaylar devam edecek ve 6222 sayılı kanun da taraftar kırbacı olmaktan öteye geçemeyecek.