Camiye dönüştürülen Ayasofya'da İmparatorluk Kapısı'ndan parça koparılmasının ve su haznesine ayakkabı konulmasının ardından bir tahribat daha yaşandı. Tur Rehberi Özlem Kabasakal, tarihi mermerlerin ağır tonajlı platform ile birçok yerinden kırıldığını belirtti.

Ayasofya’da bir tahribat daha: Bu kez de mermerler kırıldı

Müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülmesinin ardından Ayasofya'da tahribat sürüyor.

İmparatorluk Kapısı’ndan parça koparılması ve su haznesinin kapağının kırılarak içine ayakkabı konulmasının ardından bu kez de tarihi mermerlerin ağır tonajlı platform ile birçok yerinden kırıldığı belirtildi.

Cumhuriyet'ten Sena Tufan'a konuşan Tur Rehberi Özlem Kabasakal'ın iddiasına göre, içeriye temizlik yapmak için makaslı platform sokuldu. Bunun sonucunda da tarihi mermerler birçok yerinden kırıldı. Kabasakal, “Bu tarihi yapıya çok büyük zarar veriliyor. Ayasofya müzeyken büyük bir saygı içerisinde ziyaret ediliyordu. İçerisi şu an panayır yeri gibi” dedi.

Ayasofya camiye dönüştürüldüğünden beri kullanılmayan X-ray cihazlarının ise yaklaşık iki haftadır aktif olduğu belirtildi.

DUVARLARI POŞETE DOLDURULMUŞTU

Ayasofya son olarak duvarlarının poşete doldurulduğu iddiasıyla da gündeme gelmişti. Ziyaretçilerin tarihi kapıdan ve duvarlardan parçalar alındığı da ortaya çıkmış bunun ardından Ayasofya duvarlarına koruma şeridi çekilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tahribata tepki göstermiş, “Ayasofya’da durum Ayasofya’nın kutsiyetine ve tarihsel değerine hakaret seviyesine doğru gidiyor” demişti.